Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko zatiaľ nemá ani jedinú ženu generálku. Zato má o štyroch mužov - generálov viac
Zdielať na

Slovensko zatiaľ nemá ani jedinú ženu generálku. Zato má o štyroch mužov - generálov viac

BRATISLAVA / Slovensko zatiaľ nemá ani jedinú ženu generálku. Zato má o štyroch mužov - generálov, viac. Je medzi nimi aj náš prvý kozmonaut - Ivan Bella. Aj napriek tomu, že už nie je aktívnym vojakom, ho do hodnosti brigádneho generála vymenovala vrchná veliteľka ozbrojených síl, prezidentka Zuzana Čaputová.

"Vážení páni generáli, k vášmu povýšeniu a vymenovaniu do generálskych hodností vám ešte raz srdečne blahoželám," pogratulovala prezidentka Zuzana Čaputová štyrom novým generálom - Vladimír Šimko, Alexander Kollárik, Slavomír Verčimák a Ivan Bella. Verejne najznámejším generálom z tejto štvorice je jednoznačne prvý slovenský kozmonaut - Ivan Bella. Ocenený novou hodnosťou je aj napriek tomu, že je dnes už vo výslužbe. 

"My vždy veľmi prísne preverujeme splnenie prísnych kritérií ako povýšim príslušných ľudí do tohto stavu generálskeho. A som veľmi rada, že bol medzi nimi aj astronaut Bella. Myslím si, že to bolo absolútne zaslúžené," konštatovala prezidentka Zuzana Čaputová. "Beriem to ako ocenenie a zároveň ako záväzok do ďalšej práce do budúcnosti," reagoval na povýšenie Ivan Bella. "Som veľmi rád, že tu nie sú žiadne povyšovania na základe nejakých politických vzťahov, ale vidíme tu oceňovanie v podobe morálneho povýšenia," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. 

Prvý slovenský kozmonaut na lietanie nezanevrel, no aktívne už nelieta. Ako sám priznáva, chýba mu to: "mojim pôvodným povolaním je vojenský letec. Ale ja nepovažujem toto za povolanie, ale za poslanie. Ale zároveň je to tak humorne z kategórie nevyliečiteľných chorôb." Aj preto dnes pracuje ako vyšetrovateľ leteckých udalostí a nehôd na slovenskom Leteckom a námornom vyšetrovacom útvare. Nuž a vo voľnom čase aj naďalej odovzdáva svoje skúsenosti mladým ľuďom. "Dajú sa dosiahnuť veľké ciele v každej dobe. Len človek musí mať cieľ chopiť sa príležitosti a tvrdo na sebe pracovať," povedal prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.  Tvrdo na sebe môžu pracovať všetci bez ohľadu na to či ide o mužov, alebo ženy. A tak sa možno v budúcnosti dočkáme nielen ďalšieho kozmonauta, ale aj prvej slovenskej vojenskej generálky. "Budem určite veľmi potešená ak budem môcť vymenovať ženu do tejto hodnosti," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy