Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
COVID AUTOMAT: Bordových okresov je viac. Čo všetko môžete robiť vo vašom okrese?
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Bordových okresov je viac. Čo všetko môžete robiť vo vašom okrese?

BRATISLAVA / Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje. V druhom stupni ohrozenia sa nachádza už 13 okresov a počet hospitalizovaných stúpol o polovicu. Slovensko tak naďalej nemá žiaden zelený okres. Konzílium odborníkov zároveň priblížilo, pre koho bude tretia dávka určená.

Priemerný počet nakazených sa zvýšil o štvrtinu, priemerne sa denne preukáže približne 1 600 nových prípadov. Uviedol to na pravidelnej tlačovej konferencií šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Počet hospitalizovaných sa pritom zvýšil o 50%. 

Doplnil tiež, že vysokú úroveň komunitného šírenia vykazuje až 38 okresov. Potvrdilo sa tak, že väčšina nákaz sa vyskytuje v mladšej populácii. Od detí sa koronavírus prenáša na ich rodičov, následne sa na rodinných oslavách či svadbách nakazia aj staršie ročníky, a teda rizikovejší pacienti.

Za minulý týždeň bolo zaznamenaných takmer 500 výjazdov vozidiel záchrannej zdravotnej služby. Najvyšší nárast aj počet výjazdov bol v Žilinskom kraji, kde narastá aj počet hospitalizovaných pacientov. Nemocnice sú tam COVID pacientmi zaplnené už na 30 percent kapacity minulej vlny, niektoré nemocnice v iných krajoch sú však na tom aj horšie. Napríklad kysucká, ľubovnianska či bardejovská sú už na 50 percentách kapacity hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 počas druhej vlny.

Počet Slovákov, ktorí sa v uplynulom týždni nechali zaočkovať prvou dávkou vakcíny, mierne klesol. Trend nárast záujmu o očkovanie tým pádom nepokračuje, čo odborníkov z Ministerstva zdravotníctva SR sklamalo.

Tretia dávka pre vybrané skupiny ľudí

Členka konzília odborníkov, lekárka Alena Koščálová uviedla, že odporúčanie na očkovanie treťou dávkou už bolo vypracované a očakávať ho môžeme v najbližšie dni. Aktuálne ministerstvo zdravotníctva pracuje na legislatívnom rámci.  "Verím, že budúci týždeň sa bude očkovať treťou dávkou," poznamenala.

Treťodávkoví budú rozdelení do dvoch kategórií:

  • dodatočná dávka
  • booster dávka

Dodatočná dávka je určená pre imunokomprovitovaných, onkologický pacientov, ľudí po transplantácií alebo pre tých, ktorí berú lieky na potlačenie imunity či majú iné závažné zdravotné problémy. Pre nich budú určené vakcíny skupiny mRNA. Podávať sa pre túto skupinu môžu štyri týždne po ukončení dvojdávkového očkovania. Títo pacienti majú podľa Koščálovej "nárok bez ohľadu na to, akou vakcínou boli očkovaní." 

Pacienti spadajúci do tejto kategórie už môžu kontaktovať špecialistov pre potvrdenie o ich zdravotnom stave.  "Časť týchto pacientov bude notifikovaná pomocou SMS," uviedla Koščálová.

Druhou kategóriou sú ľudia, ktorí dostanú "booster dávku", najskôr 6 mesiacov po podaní základnej dávky. Rovnako sa budú používať mRNA vakcíny. Prioritne  sú to osoby staršie ako 50 rokov. Ďalej sú to ľudia s pridruženými ochoreniami od 18 rokov. "Sú to tí istí ľudia, ktorí boli predradení v prvej fáze očkovania, čiže sú jednoducho dohľadateľní," povedala Košťálová.Nárok na tretiu dávku budú mať následne aj osoby, ktoré nesú zvýšené riziko nakazenia sa vírusom SARS-CoV-2, ako napríklad zdravotníci, klienti a zamestnanci sociálnych služieb, ako aj terénni pracovníci. Očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb bude prebiehať súčasne s imunokompromitovanými pacientmi, nakoľko v domovoch sa bude očkovať prostredníctvom mobilných očkovacích tímov"Tretia dávka sa nevzťahuje na tých, ktorí absolvovali očkovanie a zároveň prekonali ochorenie covid-19," uviedla Koščálová. V tejto súvislosti sa predpokladá aj otvorenie veľkokapacitných očkovacích miest.

Spôsob prihlasovania klientov v DSS vysvetlil minister práce Milan Krajniak pred rokovaním vlády.

Spúšťa sa očkovanie rizikových detí

Avizované očkovanie rizikovej skupiny detí vo veku od 5 do 11 rokov zatiaľ nie je spustené.  "Umožnenie takéhoto očkovania je logisticky veľmi zložitou aktivitou..."  poznamenala členka konzília a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre pediatriu Alena Prokopová s tým, že všetkému predchádzal  dlhý schvaľovací proces. Očkovanie bude prebiehať v rovnakom čase ako treťou dávkou. Rodičia  budú mocť registrovať svoje deti na stránke korona.gov.sk. Toto očkovanie však prebieha na základe odporúčania lekárov a nie je založené na samostatnom rozhodnutí rodiča.

Od 11. októbra 2021 rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19 takto:

  • ostražitosť (oranžová farba) : okres Banská Štiavnica, okres Bratislava I.-V., okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Malacky, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Prievidza, okres Šaľa, okres Senec, okres Topoľčany, okres Trnava, okres Turčianske Teplice, 
  • 1. stupeň ohrozenia (červená farba): okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Brezno, okres Bytča, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Krupina, okres Levice, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Piešťany, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Sabinov, okres Senica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Žilina, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen,
  • 2. stupeň ohrozenia (bordová farba): okres Bardejov, okres Čadca, okres Detva, okres Humenné, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Kysucké Nové Mesto, okres Námestovo, okres Ružomberok, okres Skalica, okres Stará Ľubovňa, okres Stropkov, okres Svidník;

Len jeden okres svoju epidemiologickú situáciu zlepšil. Je ním Banská Bystrica, ktorý prešiel z červenej fázy do oranžovej. Okresy, ktorých status v Covid automate sa zhoršil z oranžovej do červenej sú Piešťany, Žiar nad Hronom a Zvolen. Z červenej farby do bordovej prešli okresy Detva, Humenné, Ružomberok a Stropkov.

Tri hlavné skupiny:

  1. Pod “základom” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

  2. Pod “OTP” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia výlučne len osoby, ktoré sú plne Očkované, Testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín), alebo ochorenie COVID-19 Prekonali za ostatných 180 dní.

  3. Pod “kompletne zaočkovanou osobou” sa pre potreby Covid Automatu v4 myslia osoby, ktoré sú (1) 14 dní po druhej dávke dvoj-dávkovej vakcíny, alebo (2) 21 dní po jedno-dávkovej vakcíne alebo (3) 14 dní po akejkoľvek dávke ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 za ostatných 180 dní.

Faktory pre výpočet v akej farbe sa nachádza okres:

  • 7 dňová incidencia v danom okrese, do úvahy sa berú všetky testy - aj PCR, aj antigén. 

  • Zaočkovanosť okresu, konkrétne počet zaočkovaných nad 50 rokov veku.
    Ak je nad 55% upravuje stupeň Covid Automat o 1 stupeň lepšie, za každých ďalších 10% plne očkovaných osôb. Prvá úprava smerom k lepšiemu nastáva pri 65% plnej zaočkovanosti tejto skupiny ľudí v okrese.

  • Lokálny epidemiológ na RÚVZ má možnosť výsledné skóre pozmeniť o jeden stupeň nahor (tmavšia farba), alebo nadol (svetlejšia farba), pri zmene sa vyžaduje písomné zdôvodnenie, ktoré je uverejnené.

  • Vývoj je hodnotený s predchádzajúcim týždňom, do prísnejšej farby môže prejsť okres okamžite - z týždňa na týždeň, k lepšej farbe treba potvrdenie nasledujúceho týždňa.

  • Susedné okresy sa nemôžu líšiť o viac ako 1 stupeň, okolité okresy sa prispôsobia farbe rizikovejšieho okresu, aby rozdiel medzi nimi bol maximálne 1 stupeň oproti kalkulovanej úrovni rizika.

​Prípadová štúdia

Bohoslužby

Pri bohoslužbách vidieť rozdiel s hromadnými podujatiami. Keď v čiernej farbe sú hromadné podujatia pre skupinu "základ" zakázané, bohoslužby sú povolené s obmedzením. 

  • Chcem navštíviť bohoslužbu:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej a bordovej farbe je potrebné mať zoznam účastníkov.
- V čiernej, najrizikovejšej farbe, je obmedzený počet 100 osôb. 

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe je na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%.
- V oranžovej farbe v interiéri na sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity.
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) maximálna kapacita 25%, pokiaľ nie je určená celoplošne na max. do 150 osôb. Takisto je povinný zoznam účastníkov.
- V bordovej farbe maximálne 25% kapacity. Maximálne 50 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V najrizikovejšej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových s povinným zoznamom účastníkov. 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%, maximálne do 1 000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri. 
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50 a je povinný zoznam účastníkov
- V červenej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je max. 1 osoba na 15 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov
- V čiernej farbe  je max. 1 osoba na 25 metrov štvorcových a povinný zoznam účastníkov

Chcem navštíviť hromadné podujatie:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej a bordovej farbe je potrebné mať zoznam účastníkov.
- V čiernej, najrizikovejšej farbe, je obmedzený počet 100 osôb a povinný zoznam účastníkov za prísnych protiepidemických opatrení

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe je na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%.
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) maximálne 25% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 150 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe maximálne 25% kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 50 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V najrizikovejšej farbe je zakázané

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75%, maximálne však do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri, obmedzenia podľa príslušného semaforu, obmedzenia podľa plochy priestoru
- V oranžovej farbe v interiéri sedenie na 25% a v exteriéri 50% kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50, obmedzenia podľa príslušného semaforu a povinný zoznam účastníkov
- V červenej farbe je maximálne 10 osôb, obmedzenia podľa príslušného semaforu a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je maximálne 6 osôb a povinný zoznam účastníkov
- V čiernej farbe je zakázané.

  • Chcem navštíviť fitness centrum:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej a oranžovej farbe bez obmedzenia, bez potreby testu.
- V červenej farbe max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V bordovej farbe max. 20 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V čiernej farbe je zakázané.

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
- V oranžovej farbe max. 20 osôb alebo min. 15 m2 / osobu a povinný zoznam účastníkov
- V 1. stupni ohrozenia (červená farba) max. 10 osôb alebo min. 25 m2 / osobu a povinný zoznam účastníkov
- V bordovej farbe je zakázané.
- V čiernej farbe zakázané. 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe max. 25 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V oranžovej farbe max. 10 osôb a povinný zoznam účastníkov.
- V červenej farbe je zakázané. 
- V bordovej farbe je zakázané. 
- V čiernej farbe je zakázané.

  • Chcem ísť do reštaurácie:

Som plne zaočkovaný:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V červenej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V bordovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)

Som v skupine OTP:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V červenej farbe v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
- V bordovej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz) a terasy 2 metre rozostupy medzi stolmi, otvorené minimálne 50% stien
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz) 

Som v skupine základ:

- V zelenej farbe bez obmedzenia 
- V oranžovej farbe môžu byť otvorené terasy do 10 osôb, otvorené minimálne 50% stien
- V červenej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)
- V bordovej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)
- V čiernej farbe bude okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy