Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nicholsonová kritizuje zvyšovanie prídavkov na deti: Je to smiešne
Zdielať na

Nicholsonová kritizuje zvyšovanie prídavkov na deti: Je to smiešne

SLOVENSKO / Rodičovský príspevok poskočí od januára 2022 z necelých 276 eur na 280 a detské prídavky o 38 centov. Dôchodky porastú o 1,3 percenta, čo pri 500 eurovom dôchodku predstavuje 6,5 eur. Pre neustále rastúce ceny si to domácnosti ani nevšimnú. Naopak poslancov môžu vďaka rastu ekonomiky čakať podstatne vyššie platy.

"Podľa mňa keď sa zvyšujú rodinné prídavky o tri eurá respektíve o dvadsať centov, tak na to sa nedá povedať nič iné, iba že to je smiešne. Je to skutočnosť, ktorú by rezort podľa mňa ani nemal dávať von a on sa s tým ešte mediálne pochválil," kritizuje situáciu poslankyňa Európskeho parlamentu a členka frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Myslím si, že je to výsmech do tváre všetkým rodičom, hlavne jednorodičovským domácnostiam. Okrem nízkych príspevkov nám na Slovensku zlyhávajú aj služby pre rodiny s malými deťmi," dodáva.

Ide prakticky iba o kozmetické úpravy a rodiny tieto zmeny nemajú šancu pocítiť, keďže tieto sociálne dávky sa upravujú na základe rastu cien. "Tam je chyba krásy v tom, že ten rast cien sa meria podľa toho, aký bol počas prvého štvrťroka 2021 a vtedy ten rast cien nebol tak dramatický. Ten dramatický rast prichádza koncom leta, začiatkom jesene," vysvetľuje odborník na sociálne zabezpečenie Jozef Mihál. Rodičia cítia zdražovanie už teraz, nielen pri potravinách, ale odzrkadľuje sa to aj pri školských potrebách dieťaťa. Od nového roku ich čaká aj rast energií.

"To, že sa to premietne do vyššej inflácie, do rastu cien, to sa v tom mechanizme zvyšovania dávok pre rodiny prejaví až začiatkom roka 2023, čiže s 1,5 ročným oneskorením," upresňuje Jozef Mihál. Kým sa seniorom a rodičom štátne sociálne dávky zvyšujú na základe rastu cien, u poslancov sú platy naviazané na reálny vývoj ekonomiky. Poslanecké platy medziročne vzrastú výrazne vyššie ako bude valorizácia dôchodkov. 

​Pani Eva patrí medzi jednorodičov a teda rodičov, ktorí sa starajú o deti sami. Sama pomáha podobným rodinám : "Ja ako jednorodič to vnímam tak, že keby nemám prácu a flexibilnú pracovnú dobu, nemala by som šancu túto situáciu ustáť. Osobne si myslím, aj z pohľadu rodín, ktoré sa nám hlásia do organizácie, že veľmi veľa rodín prepadne do pasce chudoby." Podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, bude prídavok na dieťa v októbri vo výške 100 eur, čo predstavuje mimoriadny príspevok. "To je napríklad niečo, čo môže pomôcť už pred začiatkom roka tým rodinám pripraviť sa," dodáva Milan Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy