Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Škola v Stakčíne získala peniaze na rekonštrukciu kotolne po tom, čo sa o prípad začala zaujímať TV JOJ
Zdielať na

Škola v Stakčíne získala peniaze na rekonštrukciu kotolne po tom, čo sa o prípad začala zaujímať TV JOJ

STAKČÍN / Vykurovacia sezóna sa naplno rozbieha aj v školách. Lenže desiatky z nich majú problémy so starými kotlami. Havarijný stav kotolne ohrozuje aj vyučovanie takmer 200 detí v obci Stakčín. Takmer dva roky žiadali od štátu peniaze na opravu, no neúspešne. Hneď po tom, čo sa o prípad začala zaujímať televízia JOJ, peniaze na kotolňu ministerstvo školstva schválilo. Zima však môže udrieť už o pár dní, ale rekonštrukcia potrvá.

"Katastrofa, koľkokrát treba 20-krát reštartovať, kým naskočí," povedal školník Alexej. "Ten kotol je časovaná bomba a jednoducho sa stáva, že ani ho nenaštartuje," vyjadril sa starosta obce Stakčín Miroslav Bober. Príchod zimy bol na tejto škole posledné dva roky strašiakom. Kotolňa je totiž v havarijnom stave a peniaze na jej opravu nemali. Takmer dva roky žiadali o pomoc štát, no neúspešne. Peniaze schválilo ministerstvo školstva presne v deň, keď sme sa o prípad kotolne v Stakčíne začali zaujímať a požiadali sme rezort o odpovede. "Je prekvapujúce, že to, o čo sme bojovali vyše roka sme spoločnými silami s TV JOJ dosiahli za týždeň," skonštatoval Bober. 

"Obci Stakčín ako zriaďovateľovi školy boli pridelené kapitálové výdavky v sume 42 545 eur," vyjadrila sa Renáta Vitková, tlačový odbor Ministerstva školstva SR. Náklady na novú kotolňu predstavujú sumu 85-tisíc eur. Zvyšné peniaze tak obec bude musieť doplatiť z rezervného fondu. A začať chcú čo najskôr. "Zima je za dverami a nedá sa čakať, tento týždeň sa pustíme do verejného obstarávania a hľadania dodávateľa," povedal Bober.

Základná škola v Stakčíne však nie je jedinou na Slovensku, ktorá bojuje s havarijným stavom. Na mnohých školách je potrebné opraviť strechy, či zatepliť budovy. "Priemerný počet žiadostí na odstránenie havarijných stavov škôl z kapitálových výdavkov za rok je 113 požiadaviek v sume viac ako 10 miliónov eur," ozrejmila Vitková. Z toho škôl, ktoré majú problém s kotolňami či vykurovaním je vyše 30. Ministerstvo školstva ročne vyhovie zhruba 70 žiadostiam. Schválenie peňazí je však limitované štátnym rozpočtom. Požiadavky na vykurovanie škôl upravuje vyhláška ministerstva zdravotníctva, podľa ktorej nesmie teplota v triedach klesnúť pod 20 stupňov. S vykurovaním začínajú podľa aktuálnych teplôt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy