Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci vo Veľkej Británii opisujú situáciu. Chýbajú pohonné hmoty, v obchodoch už aj potraviny
Zdielať na

Slováci vo Veľkej Británii opisujú situáciu. Chýbajú pohonné hmoty, v obchodoch už aj potraviny

VEĽKÁ BRITÁNIA / Veľkú Britániu trápi v čase globálnej pandémie aj vysoká inflácia, nedostatok potravín i pohonných hmôt. A tiež šokujúci nedostatok pracovných síl - napríklad vodičov nákladných automobilov, mäsiarov, či zamestnancov v zdravotníctve. A to trápi aj Slovákov, žijúcich na tomto ostrove.

Nedostatok paliva, potravín, zvyšujúce sa ceny a kto za to môže? Takúto otázku si kladú momentálne Briti, ale aj Slováci žijúci v Spojenom kráľovstve v súvislosti s krízou, ktorá v tejto ostrovnej krajine v súčasnosti panuje. 

Podľa aktuálnych údajov žije vo Veľkej Británii Slovenských občanov stále dosť. "Odhad je v tejto chvíli, aj na základe schémy, ktorú spustila britská strana, asi 120 až 130 tisíc Slovákov, žijúcich vo Veľkej Británii," informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, Martin Klus. Krajania preto súčasnú situáciu vnímajú veľmi citlivo. "Chodím do obchodov alebo nejaké potraviny, ktoré zháňam, vždy všetky nájdem. Zatiaľ som si nevšimla, že by nejaké chýbali," uviedla Slovenka Lucia. Naopak Barbora hovorí o vznikajúcej panike. "Ja som vo Wales, tu vzniká taká panika ako bola na začiatku pandémie, že ľudia vykupujú veci, ktoré sú v konzervách, mlieko, chleba, sendviče. Vo väčšine obchodov už nie je taký výber ako bol."

Ani natankovať plnú nádrž, ani kúpiť sýtené nápoje

V obchodoch chýbajú niektoré druhy potravín, napríklad polotučné mlieko, džúsy a kvôli nedostatku oxidu uhličitého aj balené produkty, či sýtené nápoje.  Problémy s tankovaním zapríčinili tiež zrušenie niektorých stretnutí v nižších futbalových súťažiacich. "Minulý piatok, keď sme išli s malým, tak sme čakali 45 minút na benzínke, to sa mi ešte nikdy nestalo. Bol tam veľký chaos, rady. Keď sme po týždni išli natankovať znovu, tak nám povolili iba za 40 libier a to bolo maximum, nemohli sme zobrať plnú nádrž," konštatovala Slovenka Nella. 

Optimizmus po júlovom rozvoľnení protipandemických opatrení vystriedala vo Veľkej Británii panika a boj s Covidom zatienili dopady Brexitu. Obyvatelia ostrovnej monarchie sú zmätení z vyjadrení politikov, ktorí im nevedia dostatočne vysvetliť čo sa vlastne deje. "Chápem frustráciu a zdesenie ľudí z toho, čo sa deje v krajine. Ale keď sa pozriete na problém čerpacích staníc, je to problém do veľkej miery spôsobený aktuálnym dopytom," vysvetlil Boris Johnson. 

Na vine je nedostatok vodičov, čo súvisí aj s prísnymi imigračnými zákonmi a vláda sa snaží zaplniť kapacity nielen ľuďmi z armády, ale zasiela kvalifikovaným šoférom listy, aby v kríze pomohli. "Čo sme aj proste pozerali rôzne správy a hovorili nám, tak by sa to tu meniť nemalo," uviedla Slovenka Barbora. Odborníci očakávajú, že situácia sa pred Vianocami môže zhoršiť a navyše ceny energií zrejme po novom roku stúpnu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy