Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vydarený koniec sezóny vo Vysokých Tatrách: Dopomohlo k tomu počasie
Zdielať na

Vydarený koniec sezóny vo Vysokých Tatrách: Dopomohlo k tomu počasie

VYSOKÉ TATRY / Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách sa zďaleka nevyrovnala tým pred obdobím pandémie koronavírusu. Ťažký bol najmä jej začiatok, kedy chatári počítali návštevníkov v desiatkach. Záver sa ale vydaril - a to aj vďaka priaznivému počasiu.

Posledný mesiac letnej sezóny vo Vysokých Tatrách začal dokonalým počasím. Farby turistického oblečenia márne súperili s tými jesennými a chodníky sa zapĺňali ako v tých najlepších časoch. Toto všetko ale potrvá už iba do 31. októbra. "Od 1. novembra do 14. júna sa v TANAPE začína sezóna uzávera,"  vysvetľuje riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. Uzavreté budú všetky turisticky dostupné štíty, sedlá, aj Chata pod Rysmi. Hory čaká zimný oddych, jedine horolezci majú stále výnimku. 

V Tatrách začína ruja kamzíkov a svište sa začínajú zahrabávať. Turisti možno aj preto využívajú každý pekný deň. Takým lakmusovým papierikom ich množstva v horách je Priečne sedlo, no plné boli aj reťaze, či novootvorená ferrata. Aj muži uznávali, že lezenie úplne jednoduché nebolo : "Nie je to také ľahké ako sa na prvý pohľad zdá, ale aspoň si kondične oddýchneme." Vo väčších výškach bol relatívny pokoj a horolezci si pochvaľovali teplú skalu : "Včera sme šli na druhej strane, na Malý Ľadový štít a v prvej časti nám poriadne mrzli prsty." Na severe sú ešte stále zvyšky snehu, ale tie len dotvárajú krásu jesenných hôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy