Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
USB-C pre všetky zariadenia. Európska komisia navrhuje univerzálnu nabíjačku
Zdielať na

USB-C pre všetky zariadenia. Európska komisia navrhuje univerzálnu nabíjačku

Archívna reportáž

BRUSEL / Európsky parlament už viac ako desať rokov žiada Komisiu, aby predložila návrh vedúci k univerzálnej nabíjačke, ktorá by pomohla znížiť objem elektronického odpadu a uľahčila život spotrebiteľom.

Európsky parlament a jeho Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) už roky presadzuje zavedenie univerzálnej spoločnej nabíjačky a opakovane - prostredníctvom uznesení aj v rozpravách - vyzýval Európsku komisiu, aby konala. Poslanci sa za zjednotenie nabíjačiek pre mobilné telefóny zasadzovali aj v roku 2014 počas rokovaní s členskými štátmi o novelizácii pravidiel o rádiových zariadeniach. Zákonodarcovia odvtedy prostredníctvom priamych či nepriamych iniciatív opakovane požadovali štandardizáciu mobilných nabíjačiek. Plénum EP napríklad 30. januára 2020 schválilo uznesenie, v ktorom vyzvalo Komisiu na urýchlené prijatie normy pre univerzálnu nabíjačku mobilných rádiových zariadení.

Parlament tiež v uznesení z 10. februára 2021 týkajúcom sa nového akčného plánu pre obehové hospodárstvo vyzval Komisiu, aby urýchlene zaviedla univerzálnu nabíjačku pre smartfóny a všetky malé a stredné elektronické zariadenia s cieľom čo najlepšie zabezpečiť štandardizáciu, kompatibilitu a interoperabilitu možností nabíjania. Zákonodarný zbor tiež exekutívu EÚ požiadal, aby vypracovala stratégiu pre oddelenie nákupov nových mobilných zariadení od nákupov nabíjačiek a zaviedla harmonizované označovanie.

"Európsky parlament už vyše desaťročie tlačí na Komisiu, aby predložila návrh týkajúci sa univerzálnej nabíjačky s cieľom znížiť elektronický odpad, uľahčiť život spotrebiteľom a umožniť im, aby mohli robiť udržateľné rozhodnutia,“ uviedla Anna Cavazzini predsedníčka Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. "Súčasťou tejto iniciatívy je mnoho prvkov, ktoré sú pre náš výbor dôležité, ako napríklad harmonizácia nabíjacích portov umožňujúca hladké fungovanie vnútorného trhu, vysoká úroveň ochrany spotrebiteľov a znižovanie elektronického odpadu.“

"Elektrické a elektronické zariadenia sú naďalej jedným z najrýchlejšie rastúcich zdrojov odpadu v EÚ. Je preto obzvlášť dôležité, aby sa navrhované pravidlá nevzťahovali iba na smartfóny, ale aj na tablety a ďalšie mobilné zariadenia tak, ako to požadoval Parlament. Musíme zohľadniť rýchly technologický rozvoj, a to najmä preto, že Komisia už toľko času premrhala. Parlament teraz začne pracovať na tomto legislatívnom návrhu. Urobíme maximum, aby sme zaistili hladkú spoluprácu s Komisiu a Radou so zámerom dosiahnuť dohodu, ktorá bude prínosom pre európskych spotrebiteľov aj pre výrobcov a ktorej jadrom budú ciele Európskej zelenej dohody,“ dodala Anna Cavazzini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy