Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Stratená Slovenka zostáva v chorvátskej nemocnici. O pomoc zo Slovenska zatiaľ nejaví záujem
Zdielať na

Stratená Slovenka zostáva v chorvátskej nemocnici. O pomoc zo Slovenska zatiaľ nejaví záujem

CHORVÁTSKO / Žena, ktorú so stratou pamäte identifikovali v Chorvátsku ako Slovenku, zostáva aj naďalej v nemocnici v meste Rijeka. Tam je v opatere neurológov a psychiatrov. Naša ambasáda je stále v pohotovosti a našej občianke chce pomôcť. Avšak napriek tomu, že komunikuje, doteraz o pomoc záujem neprejavila.

10 dní v Chorvátsku nevedeli identitu ženy so stratou pamäte, o ktorej teraz hovorí takmer celý svet. Potom ako pomohli domáce ako aj zahraničné médiá, sa ju včera podarilo identifikovať. Má ísť o 57-ročnú pani Danielu z Trenčína. Našli ju na ostrove Krk, dehydrovanú, dezorientovanú, s menšou ranou na tvári.

"V jej ruksaku o kilometer ďalej sme našli len hygienické veci, šaty, ale peňaženka bola prázdna - žiadne doklady, ani telefón," uviedol hlavný policajný inšpektor Dejan Hrijac. Posledných 100 kún dala svedkom z jednej kaviarne, ktorí ju loďkou previezli bližšie do zálivu. Rozprávala s nimi anglicky, pričom povedala, že pochádza z anglického Birminghamu a je na ceste za priateľmi. Jej meno v to popoludnie zabudli, a ona do druhého rána tiež. Polícia ale nateraz s verziou , že by mohlo dôjsť k trestnému činu nepracuje. 

"Pani sa aktuálne nachádza na psychiatrickom oddelení, v nemocnici v meste Rijeka. Môžeme potvrdiť, že je chvalabohu živá a v dobrom zdravotnom stave," povedal Hrijac. Keď na ňu chorvátski policajti prehovorili po slovensky, odpovedala aj v našom jazyku. No o ponúknutú pomoc zo strany slovenskej ambasády zatiaľ záujem neprejavila. 

"Kontaktovali sme aj policajné oddelenie aj nemocnicu. Čiže aj na jednej strane aj na druhej strane o tejto našej ponuke, ak to mam tak nazvať, vedia," uviedol veľvyslanec MZV SR v Záhrebe Peter Susko. Chorvátska polícia má však doteraz nezodpovedané otázky, rovnako ako našej ambasáde chýba potvrdený záujem zo strany Slovenky o konzulárnu pomoc. Pani Daniela má síce stratu pamäte, svojprávnosti ale zbavená nebola. 

"Pani je zdravá, nie je zranená, takže môže aj cestovať. Je teda na nej a Vašom veľvyslanectve ako sa dohodnú, čo ďalej," povedal Hrijac.  

Popoludní sa nakoniec podarilo nášmu konzulovi v Záhrebe spojiť s rodinou pani Daniely na Slovensku. "So sestrou menovanej, no a dohodli sme sa na nejakých ďalších krokoch. Ale zároveň platí to, že rodina si neželá žiadnu medializáciu, čiže špecifikáciu tých krokov Vám pri najlepšej vôli teraz nebudem môcť povedať," uviedol Susko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy