Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Roman Mikulec: Orgány činné v trestnom konaní sa pomaly dostávajú k pravde
Zdielať na

Roman Mikulec: Orgány činné v trestnom konaní sa pomaly dostávajú k pravde

BRATISLAVA / Na programe dnešnej parlamentnej schôdze bolo niekoľko zákonov. Viacerí poslanci sa týchto bodov vzdali a po hlasovaní k 4 zákonom bude ďalším bodom návrh o vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra podala strana Smer- SD.

Poslanci začali v rámci riadnej 40. schôdze rokovať o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Návrh predložila opozičná strana Smer – SD, podľa ktorej minister vnútra pri výkone svojej funkcie zneužíva právomoci a nezvláda riadenie svojho rezortu. Dnes po hlasovaní o 17:00 je k rovnakému bodu naplánovaná aj mimoriadna schôdza parlamentu.

Robert Fico: Pán minister vnútra, vy nemáte byť na tejto pozícii

Predseda strany, ktorá predložila návrh o vyslovení nedôvery ministrovi, Robert Fico hovorí už viac ako 20 minút o ministrovi vnútra. Spomína verejne známe kauzy, kajúcnikov, ale aj prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Počas rozpravy predkladateľa Roberta Fica minister finacií Igor Matovič vyrobil odkaz. "Vrah na rohu ulice o morálce káže," píše sa na papieri, ktorý drží vo svojich rukách Matovič. Cituje tak časť z piesne od Karela Kryla - Veličenstvo Kat. Boris Kollár sa situáciu snažil vyriešiť. Fico sa zasmial pri konštatovaní, že neporušil Matovič žiadne pravidlo, lebo odkaz vyrobil priamo v parlamente. "Čo sa čudujeme od plagiátora," poznamenal Fico. "Čo čakáme od mafiánov, že pán Fico," reagoval predseda parlamentu Boris Kollár. 

Šéf Smeru-SD vyhlásil, že komisia, ktorá má vrátiť dôveru v právny štát, nič nevyrieši. Koalícii odkázal, že je iba na nej, ako ďaleko v tejto veci zájde. Ak sa podľa Fica urobí z generálneho prokurátora štatista a zo špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica „všetko na svete“, keď nebude treba vyšetrovateľov a prokurátorov, tak to bude mimo pravidiel právneho štátu. Zdôraznil, že koalícia zasiala pôdu pre revanš, ale sociálna demokracia takto postupovať nebude.

​HLAS - SD už odovzdal svoj hlas

Strana Hlas - SD, na čele ktorej je Peter Pellegrini, už odovzdal podpis o nedôvere celej vláde. Podpisy dali nezaradení poslanci Taraba, kuffovci, Čepček a odídenci od Kotlebovcov.

Premiér Eduard Heger: Krv v očiach Roberta Fica

"Návrh o vyslovenie nedôvery ministrovi Romanovi Mikulcovi to je krv v očiach. Krv v očiach Roberta Fica," okomentoval dianie v parlamente premiér Eduard Heger. "Pán minister má moju dôveru, ale aj policajti a všetci, ktorí poctivo robia svoju prácu," odkázal premiér. 

Frekvencia konania tlačových konferencií strany Smer – sociálna demokracia je dôkazom toho, že Roman Mikulec je dobrým ministrom vnútra. Pred dnešnou mimoriadnou schôdzou Národnej rady SR, na ktorej má byť prerokovaný návrh na Mikulcovo odvolanie, to povedal minister financií Igor Matovič. 

Roman Mikulec k návrhu o vyslovení nedôvery jeho osobe

Orgány činné v trestnom konaní sa pomaly dostávajú k pravde. V Národnej rade SR to povedal minister vnútra Roman Mikulec, ktorý v pléne čelí odvolávaniu z funkcie. Minister zdôraznil, že sa systematicky odkrýva korupčná chobotnica, ktorej „chápadlá rokmi siahali až na tie najvyššie miesta".

"Mesiace odkrývame prepracovaný systém zneužívania moci, ktorého členovia sa cítili byť neohrození a konali v presvedčení, že systém nikdy nezlyhá. Aj keď informácie, ktoré sa postupne dozvedáme, znejú hrozivo, musíme pokračovať v tom, čo sme sľúbili občanom, a to aj napriek všetkým nepríjemnostiam. Krušné časy nekončia a aj napriek tomu, že očistný proces je bolestný, tak nepoľavíme, aby spravodlivosť bola neoddeliteľnou súčasťou našich životov," zdôraznil Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy