Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Návšteva pápeža Františka zanechala hlboký dojem na Liptove. Inšpirovala aj organizátorov majstrovstiev vo vyrezávaní
Zdielať na

Návšteva pápeža Františka zanechala hlboký dojem na Liptove. Inšpirovala aj organizátorov majstrovstiev vo vyrezávaní

LIPTOV / Návšteva pápeža Františka na Slovensku zanechala hlboký dojem aj na Liptove. Zareagovali na ňu aj organizátori majstrovstiev vo vyrezávaní drevených sôch. V čase pokračujúcej pandémie a nehasnúcich vášní sa tak pokúsili nájsť tému, ktorá dokáže dať ľuďom nádej.

Päť rezbárov zo Slovenska a Česka malo tento rok čo robiť. Z dreva totiž museli za tri dni vyrezať 14 nádherných sôch. Témou tohtoročného sympózia bola Ježišova krížová cesta. "Svätý otec síce Liptov počas svojej cesty nenavštívil, ale sme radi, že si aj týmto spôsobom môžeme uctiť jeho návštevu," povedala Katarína Šarafínová. PR manažérka OOCR región Leptov. 

Rezbári sa veru mali na čo obracať, zadanie totiž vôbec nebolo jednoduché. "Tým, že sú to reliéfy, tak treba pri tom trochu viac premýšľať," uviedol Igor Kučera, drevorezbár z Česka. Za normálnych okolností by im to trvalo vyše týždňa. Aj preto si práce rozdelili. "Ja neviem, či to do Guinessovej knihy rekordov nepôjde," povedal Adam Bakoš, umelecký drevorezbár. Drevorezby sa tento rok nedražili.

Po ukončení rekonštrukcie by mali skrášliť okolie historického kostola v Liptovskom Jáne. "Je to, myslím že jeden z najkrajších kostolov na Slovensku. Preto sme sa ho rozhodli obdariť touto krížovou cestou," uviedol Ján Strachan, riaditeľ drevárskeho sympózia.

Liptáci však veria, že im nepribudne aj druhá krížová cesta a to v podobe problémov pre tunajší cestovný ruch. Zhoršujúca sa pandemická situácia im totiž opäť robí vrásky na čele. "Dúfajme, že sa nebude opakovať scenár z minulého roka a veríme, že prevádzky aj strediská zostanú otvorené na jeseň, aj počas zimy," povedala Katarína Šarafínová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy