Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úroda ovocia je dostatočná, no až štvrtina zrejme zhnije - oproti zahraničiu dostávajú u nás zberači málo
Zdielať na

Úroda ovocia je dostatočná, no až štvrtina zrejme zhnije - oproti zahraničiu dostávajú u nás zberači málo

SLOVENSKO / Tohtoročná úroda ovocia má byť dobrá čo do množstva aj kvality. Pre nedostatok pracovnej sily však asi štvrtina úrody vyjde navnivoč. Minulý rok z tohto dôvodu zhnilo až 15-tisíc ton ovocia. Pomôcť by s tým mal poslanecký zákon o sezónnych prácach.

" Aj slovenský národ sa zmenil, nemáme radi fyzickú prácu, nemáme radi prácu v poli," povedal predseda SPPK Emil Macho. Niektorí by možno aj radi pracovali v agrosektore, avšak odrádzajú ich platové podmienky. Podľa predsedu ovocinárskej únie Vargu treba konečne zaviesť Inštitút sezónnych prác. A v rámci toho, bude dôležité výrazne znížiť odvodové zaťaženie.

"Dnes je 35,2 percenta pre zamestnávateľa, plus pre zamestnanca nejakých 13, aby bolo znížené na úroveň jednociferného čísla," uviedol predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga. "Akonáhle tento zákon odsúhlasí ministerstvo práce, tak pôjde do národnej rady. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať v októbri," povedal predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta. 

Po brigádnikoch dlho volajú aj vinohradníci, či zeleninári. Menej kvalitnej úrody totiž automaticky znamená viac dovozu, ktorý máva aj pochybnú kvalitu. "Aj tie zemiaky, neskončia všetky s kombajnom, treba to ručne triediť," uviedol člen Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu Michal Szalay. 

Pre  porovnanie - aké sú náklady pri ručnom zbere hrozna u nás a v Nemecku. "Zamestnanci neplatia vôbec žiadne odvody, dokonca iba 5 percentnú daň, im z tých 10 eur zostane 9,95. Na Slovensku ak sú moje náklady ako zamestnávateľa 10 eur na hodinu, tak bohužiaľ zamestnanec dostáva iba 7 eur na hodinu v čistom," povedala výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková. 

​Slovenskí zamestnávatelia ešte musia zaplatiť aj odvody do Sociálnej poisťovne. Jedným z dôsledkov týchto nerovností je aj to, že sem dovážajú lacné zahraničné vína, čo ubíja slovenských vinohradníkov a vinárov. "Toto je pre nás také veľké znevýhodnenie," dodala Kaňuchová Pátková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy