Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dramatická situácia v domove dôchodcov: Pozitívna je viac ako polovica seniorov, všetci sú úplne očkovaní
Zdielať na

Dramatická situácia v domove dôchodcov: Pozitívna je viac ako polovica seniorov, všetci sú úplne očkovaní

SLOVENSKO / Desať okresov sa ocitlo v červenej farbe, čo je tretí z piatich stupňov covid automatu. Dôvodom sú stúpajúce čísla hospitalizovaných i pozitívne testovaných, medzi ktorými výrazne prevažujú neočkovaní. Žiaľ naplnili sa obavy, že tretia vlna pandémie opäť zasiahne domovy sociálnych služieb. Televízia JOJ zistila, že jedno z ohnísk je v seniorskom domove blízko slovensko-ukrajinskom hranice, v ktorom sú ľudia s ťažkými diagnózami.

Situácia v zariadení sociálnych služieb v Ubli sa dramaticky zmenila zo dňa na deň a infikovaných je už viac ako polovica klientov. "Je to dosť vážne a stále nám to rastie. Máme už aj dve úmrtia, to druhé bolo dnes," povedala riaditeľka ZSS v Ubli Mária Kaťuchová. 

Riaditeľka hovorí aj o dvoch úmrtiach, na takýto rýchly spád nebol nikto pripravení. Počas prvej a druhej vlny pandémie sa u nich totiž nenakazil ani jeden senior. "To ma mrzí najviac, že my sme prvú aj druhú vlnu zvládli ukážkovo a teraz," uviedla Kaťuchová. 

Covid-19 potvrdili zatiaľ deviatim klientom a pozitívni sú aj šiesti zamestnanci. Takmer všetci sú pritom plne zaočkovaní. "Vôbec nemajú najľahší priebeh, majú aj teploty, kašeľ, bolesť hrudníka a bolesť celého tela," povedala riaditeľka. 

Práve bolesti hrdla, kašeľ a nádcha boli najčastejšími klinickými príznakmi u ľudí, ktorí počas júla a augusta ochoreli na covid-19 . Prejavili sa až u 62 percent ľudí. Až 22 percent bolo podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva bezpríznakových. ""Bolo prijatých viac ako 300 ľudí, ktorí hľadajú kontakty. Trasovanie kontaktov v prípade delty stráca význam, pretože delta je infekčný od prvého dňa," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Tak v nemocniciach ako aj pri denných prírastkoch pozitívne testovaných prevažujú ľudia, ktorí zaočkovaní neboli. "Za uplynulý deň pribudlo 54 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 101 pozitívne testovaných antigénnymi testami," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

​Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sú už teraz nemocnice v rizikových regiónoch pripravené na narastajúci počet pacientov, ktorí budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu. "Situácia v okresoch kopíruje to aká je v nich zaočkovanosť," zhodnotil Lengvarský. Od pondelka sa mení situácia v covid automate, pribudlo viacero červených okresov. Zelených okresov je už len 22. 

​Na červeno svieti od 13. septembra aj okres Poprad, a tým pádom i Vysoké Tatry. Turisti to najviac pocítia pri vstupe na kabínových lanoviek v Tatranskej Lomnici, ktoré smerujú na Skalnaté pleso či Lomnický štít. "Je tam ten najprísnejší režim, teda len očkovaní a obmedzenie kapacity na 50 percent," povedal komunikačný manažér Tatry mountain resort Marián Galajda. 

Do hotelov môžu ísť ľudia v režime OTP, wellness ale bude kapacitne obmedzený, a to sa hotelovým hosťom nepáči. "Volajú nám, aj nám nadávajú a niektorí zrušili rezervácie," povedala riaditeľka hotela v Tatranskej Lomnici Jana Tužinská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy