Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Inšpekcia na pokyn prokurátora zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby Scholtza
Zdielať na

Inšpekcia na pokyn prokurátora zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby Scholtza

BRATISLAVA / Vojna v bezpečnostných zložkách štátu pokračuje. Silný úder elitnej skupine vyšetrovateľov z kauzy Očistec v pondelok uštedrila policajná inšpekcia ministerstva vnútra. Šéfa rezortu to pobúrilo. Udialo sa to totiž na pozadí návštevy Svätého Otca na Slovensku. Zadržanie elitných vyšetrovateľov však malo aj prekvapivé pokračovanie.

Elitných vyšetrovateľov zadržali ráno o ôsmej priamo v ich kanceláriách na policajnom prezídiu. Ešte predpoludním ich previezli na krajskú prokuratúru. Ide o vyšetrovanie podozrení, že niekto manipuluje výpovede svedkov v kľúčových kauzách. Teda, že veľké ryby NAKA chytá na základe klamstiev. Zadržali štyroch vyšetrovateľov. Jána Čurillu a Pavla Ďurku už aj obvinili.

"Pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Zároveň inšpekcia v inej veci ako podozrivých zadržala ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA. Minister vnútra sa v zápätí obul do krajskej prokuratúry, ktorá to celé dozoruje.

"Považuje to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Ministra vnútra neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. Policajné prezídium zadržanie svojich ľudí nekomentovalo vôbec. Odchádzajúci prezident napísal, že nemá žiadne informácie. "Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS," uviedol policajný prezident Peter Kovařík.

Tým sa to ale neskončilo. Vyšetrovatelia inšpekcie priamo v kancelárii popoludní zadržali aj svojho šéfa. Zastupujúceho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, Petra Scholtza. Tu už pritvrdil aj minister vnútra. "Nemá trestnoprávne kompetencie, aby zvrátil tento stav, ale ubezpečuje všetkých, že využijem jemu priznané zákonné oprávnenia, aby ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov," uviedla Túrosová.

Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že by dnešná akcia mala súvisieť s týmto dokumentom, ktorý cez víkend unikol na verejnosť. Išlo o realizačný návrh NAKA, na základe ktorého chceli vyšetrovatelia začať stíhať bývalých členov bezpečnostných zložiek. "Ale vyrušuje ma to. Veľmi ma to vyrušuje," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Hovorí ministerka spravodlivosti, ktorej je ťažko uveriť, že by sa úrad špeciálnej prokuratúry aj špecializovaný trestný súd nechali systematicky klamať zmanipulovanými výpoveďami svedkov v kľúčových kauzách. V tak závažnej situácii, keď končia v putách elitní policajti, či vedenie inšpekcie, má jednoznačný odkaz, čo treba robiť. "Ja si myslím, že dôsledne trvať na tom, aby bolo vysvetlené, prečo k takému postupu došlo," doplnila Kolíková.

Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý exponované kauzy dozoruje, vedie špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ten zatiaľ nemá o dôvodoch dnešného zadržania a obvinenia bližšie informácie. "Vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a KP Bratislava," vyjadril sa špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Vojnou medzi políciou a Inšpekciou ministerstva vnútra sa bude zaoberať aj brannobezpečnostný výbor v parlamente. Jeho predseda zvoláva mimoriadne zasadnutie.

Minister vnútra nesúhlasí s postupom Úradu inšpekčnej služby a Krajskej prokuratúry v Bratislave

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) nesúhlasí s postupom Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra a Krajskej prokuratúry v Bratislave. Reagoval tak na dnešné zadržanie a obvinenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a na zatknutie dočasného šéfa inšpekcie Petra Scholza. Mikulec zdôraznil, že nemá trestnoprávne kompetencie, aby zvrátil tento stav. Ubezpečil ale, že využije zákonné oprávnenia, aby ani „takéto nekalé praktiky“ neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov.

„V medziach Ústavy SR garantujú zákonnosť trestného konania orgány prokuratúry, to je fakt, ktorý nemôže zvrátiť ani minister vnútra v prípade, že vníma Slovenskú republiku ako právny štát. Udalosti posledných dní a najmä toho dnešného však sami radikálne spochybňujú tento predpoklad,“ uviedol šéf rezortu vnútra. Podľa Mikulec aje neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch, rozdiely sú v niektorých z nich viac ako evidentné. „Rovnako je to aj v prípade postupu Úradu inšpekčnej služby, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali,“ uzavrel.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Č. a Pavlovi Ď. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Obvinenie sa týka ovplyvňovania výpovedí svedkov. Policajná inšpekcia dnes zároveň ako podozrivých zadržali dvoch príslušníkov NAKA M. S. a Š. M.

K zadržaniu vyšetrovateľov sa vyjadril aj Matovič

„Mafia sa v deň návštevy Sv. otca arogantne rozhodla vyšetrovateľom z tímu Očistec urobiť zo života peklo. Išli po krku tomu najväčšiemu Zlu, ktoré vydalo kľúčové orgány spravodlivosti do rúk nitrianskej mafie, ktorá spolu s potentátmi Smeru rozkrádala stámilióny eur,“ napísal na Facebooku šéf OĽaNO Igor Matovič.

„Pár odvážnych chlapov sa rozhodlo chliev od absolútneho Zla vyčistiť. Nebáli sa ho a za to prišiel trest. Viem, že dnes mnohí statoční vyšetrovatelia stratili nádej, že Dobro ešte môže zvíťaziť. Vedia, že Zlo je mimoriadne silné, disponuje nekonečnými zdrojmi … a má naďalej k dispozícii stovky úplatných poskokov “v službách štátu”. Napriek tomu VÁS PROSÍM – NEVZDÁVAJTE TO! Dobro zvíťazí, hoci cesta k víťazstvu bude ešte veľmi ťažká. Dobrí ľudia na Slovensku Vás potrebujú,“ doplnil Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy