Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTO: Pápež navštívil Prezidentský palác aj Katedrálu svätého Martina. Zazneli silné odkazy
Zdielať na

FOTO: Pápež navštívil Prezidentský palác aj Katedrálu svätého Martina. Zazneli silné odkazy

BRATISLAVA / Krátko po deviatej ráno sa v Prezidentskom paláci začal oficiálny program druhého dňa návštevy hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Následne sa pápež František presunul do Katedrály svätého Martina. V poobedňajšom programe pokračoval návštevou Centra Betlehem a Rybného námestia, kde sa stretol so židovskou komunitou.

Pápež František zdôraznil, že prišiel ako pútnik do malej krajiny s hlbokými koreňmi v srdci Európy, ktorá bola miestom vzájomného pôsobenia východného a západného kresťanstva. Pápež to uviedol počas svojho príhovoru pred členmi politického a spoločenského života v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave.

"Pred 28 rokmi svet obdivoval vznik dvoch samostatných krajín bez jediného konfliktu. Tieto dejiny pozývajú Slovensko, aby sa stalo miestom pokoja v srdci Európy. Práve aj modrá farba na vašej vlajke symbolizuje bratstvo medzi slovanskými národmi," zdôraznil František.

Pápež upozornil na to, že Európu čaká reštart po pandémii koronavírusu, ktorá ovládla celý svet. Dodal, že k obnove prispieva aj Európska únia so svojím plánom obnovy. Pápež ale vystríhal pred nebezpečenstvom pokušenia k rýchlemu zisku, ktorý rozdeľuje a nespája. "Nech je táto krajina miestom demokracie a pokoja," uviedol.

​Následne sa hlava cirkvi presunula do Katedrály svätého Martina, kde sa stretla s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi. Privítal ho arcibiskup Stanislav Zvolenský.  Pápež František v Katedrále svätého Martina skritizoval cirkev. "Stredobodom cirkvi nie je cirkev. Keď sa cirkev pozerá sama na seba, je ako žena zhrbená v evanjeliu, ktorá vidí len pred seba a samú seba,"  uviedol. Podľa jeho slov má byť centrom cirkvi práve Boh.

Dary pre pápeža

​Prezidentka dala pápežovi Františkovi niekoľko darov. Medzi darmi je aj pľúcny ventilátor od spoločnosti IPM Chirana a 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove. Tiež aj 98-tisíc špeciálnych injekčných striekačiek od spoločnosti Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti COVID-19, 108-tisíc ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy. Ide o podporu úsilia pápeža Františka bojovať proti pandémii v chudobnejších štátoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a Oceánii ako aj v prostredí ľudí bez domova a iných marginalizovaných skupín. Rovnako aj ona dostala pamätnú pápežskú mincu. 

Pápež v Centre Betlehem

Popoludňajší program pápeža Františka sa začal návštevou centra Betlehem, kde pôsobia Misionárky lásky, ktoré sú viac známe ako sestry Matky Terezy. Ich poslaním je služba "najchudobnejším z chudobných".

Pápež všetkých prítomných pozdravil a prihovoril sa zhromaždeným veriacim. "Som veľmi rád, že som medzi vami, ďakujem za prijatie. Ďakujem sestrám za to, čo robia, ďakujem všetkým otcom, mamám a deťom, ktoré prišli. A keď sme aj v ťažkej skúške, pán je s nami. Nikdy na to nezabudnite," povedal František.

Sestry Matky Terezy pôsobia v bratislavskej Petržalke už 20 rokov a v centre Betlehem ich pôsobí sedem. "Medzinárodnú komunitu tvoria rehoľníčky z Poľska, Mexika, Kene, Indie, Bangladéša s Srí Lanky. Na jednom mieste pôsobia tri až päť rokov. Sestry Matky Terezy financujú svoje dielo iba z dobrovoľných darov od ľudí, nemôžu prijímať žiaden dlhodobý finančný príspevok od štátu," uvádza Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojej webovej stránke. Okrem peňazí im ľudia nosievajú pre ľudí v núdzi potraviny či oblečenie.

Prvý rehoľný dom Misionárok lásky otvorila v roku 1990 osobne Matka Tereza, keď navštívila severoslovenské mesto Čadca. "V meste zanechala štyri misionárky, ktoré sa starali o ľudí bez domova a matky s deťmi," dodáva KBS. Po ôsmich rokoch sa sestry presťahovali do Žiliny, dom v Čadci momentálne spravuje diecézna charita.

Významné stretnutie so židovskou komunitou

Pápež František na Rybnom námestí v úvode svoju reč  venoval Chatamovi Soferovi. "Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít,"  poznamenal.

Zároveň ocenil význam námestia pre komunitu a poukázal na jeho slávnu minulosť a na osobnosť rabína Chatama Sofera, ktorý v nej pôsobil.

"Tu bola synagóga hneď vedľa korunovačnej katedrály. Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít, vzácny symbol veľkého významu, úžasný znak jednoty v mene Boha našich otcov,"povedal František. Pripomenul aj to, ako bolo toto spolunažívanie narušené druhou svetovou vojnou a s tým súvisiacimi deportáciami, či neskôr komunistickým režimom, ktorý sa postaral o zbúranie synagógy. "Tu bolo Božie meno zneuctené, lebo najhoršie rúhanie, akého sa mu môže dostať, je použiť ho na vlastné účely, namiesto rešpektovania a milovania druhých," dodal.

Vo večerných hodinách sa za zatvorenými dverami stretla hlava cirkvi s predsedom parlamentu​ Borisom Kollárom a predsedom vlády Eduardom Hegerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy