Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ekologický papamobil pre Svätého Otca: Takéto boli požiadavky Vatikánu
Zdielať na

Ekologický papamobil pre Svätého Otca: Takéto boli požiadavky Vatikánu

BRATISLAVA / Pápež František nebude počas pobytu na Slovensku využívať iba jeho tradičný papamobil. Hneď na letisku a aj pri ostatných presunoch využíva elektromobil, keďže je známy svojím ekologickým myslením. Auto muselo pred príchodom pápeža prejsť úpravami, aby bolo jasné, kto sa v ňom vezie a aby bol zároveň bližšie k ľuďom.

Jednou z požiadaviek Vatikánu bolo, aby zadné okná auta, v ktorom sa bude voziť pápež, neboli tónované, ale aby tam boli použité číre sklá. A tak pápeža mohli vidieť a pozdraviť aj ľudia, ktorí ho čakali na krajnici cesty, keď vychádzal z letiska. "Medzi požiadavky, ktoré sme dostali patrila i príprava držiakov pre vatikánske vlajky, ktoré sú súčasťou flotily pri cestách svätého otca," povedal Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti Škoda auto Slovensko.


Svätý Otec je autorom prvej encykliky na environmentálnu tému. Na Slovensku sa bude prepravovať bezemisne a ekologicky. "Svätý Otec je citlivý na aktuálnu situáciu sveta. Keď hľadáme tú pointu, tak je to o egoizme - ničíme si planétu, ničíme si prírodu, lebo niekto sa chce obohacovať na úkor iných," skonštatoval Jozef Haľko, pomocný biskup bratislavskej arcidiecézy. 

Na prevoz si pápež vybral lokálnu značku auta českej automobilky. Podobne tak urobil už aj na návšteve Írska. V zálohe sú ďalšie tri vozidlá, do ktorých môže v prípade potreby prestúpiť. Pri úprave auta išlo prakticky iba o kozmetické úpravy v skromnosti, keďže si pápež na honosné veci nepotrpí. "Rovnako ako madlo, ktoré pomáha komfortnejšiemu nastupovaniu a vystupovaniu pri cestách," dodal Hercog.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy