Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Vyše 20-tisíc rezaných kvetov pre pápeža. Takto nimi vyzdobili pódium v Prešove
Zdielať na

FOTO: Vyše 20-tisíc rezaných kvetov pre pápeža. Takto nimi vyzdobili pódium v Prešove

PREŠOV / Na príchod pápeža sa chystajú aj v metropole Šariša v Prešove. Tam bude Svätý Otec predsedať gréckokatolíckej byzantskej liturgii. Pódium, na ktorom sa svätá omša uskutoční, navrhol architekt. Do parády si ho vzala aj kvetinárka. Rozžiarilo ho viac ako 20-tisíc rezaných kvetov.

​​Pódium, ktoré bude použité na liturgiu v Prešove, má viac ako 400 štvorcových metrov. Jeho súčasťou okrem oltára bude aj kvetinová výzdoba. Viac ako dvadsať tisíc rezaných kvetov. "Volili sme kvety, ktoré vydržia dlhšie. Vedeli sme, že kvety musíme objednať s určitým predstihom, aby sa vedeli aj nakvitnúť," povedala kvetinárka z Kežmarku Andrea Zelinová. "Kvety je dobré, aby boli živé, pretože vyjadruje živosť duchovného priestoru," skonštatoval Michal Pavlišinovič, hovorca prešovskej archieparchie.


Ľalie, ruže, ružičky, chryzantémy, ale aj karafiáty a mnohé ďalšie. Andrea Zelinová má kvetinárstvo v Kežmarku. To, že práve jej kvety a výzdobu teraz uvidí celý svet považuje za veľkú česť. "Ja už teraz cítim tú atmosféru a mám zimomriavky po tele," povedala Zelinová. "Kvety sú farebne ladené k celkovému rázu a liturgickému sviatku," zhodnotil Pavlišinovič. "Kňazské rúcho je bielo-červené. Je to sviatočná farba, takže k týmto farbám sa ladíme aj my," vyjadrila sa Zelinová.


Na pódiu okrem oltára pribudnú aj ikony a v oltári budú relikvie blahoslavených. Stavbu pódia s prestrešením a krížom vo výške 15-tich metrov navrhol architekt, ktorý na to dohliadal aj pri samotnej inštalácii. Všetko prešlo aj prísnym a odborným okom statika. "Je tu pomerne silný tlak vetra. Bezpečnosť na prvom mieste a potom je dizajn," skonštatoval architekt Peter Marcinko.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy