Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bývalý generálny prokurátor Trnka počúval na súde vlastný hlas. Z nahrávky o kšeftovaní s Gorilou
Zdielať na

Bývalý generálny prokurátor Trnka počúval na súde vlastný hlas. Z nahrávky o kšeftovaní s Gorilou

BRATISLAVA / Známa nahrávka, na ktorej Marián Kočner vulgárne nadáva a kričí na svojho kamaráta a bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, dnes v plnej verzii zaznela na súde. Podľa obžaloby je to jeden z dôkazov, že Trnka zneužil svoje právomoci a rozhodol sa nekonať v kauze Gorila, aj keď to bola jeho povinnosť.Namiesto toho sa stala nástrojom vydierania Jaroslava Haščáka. Púšťať ju mal aj vtedajšiemu premiérovi Ficovi - ten to ale popiera.

"Treba povedať, že ja som to XY rokov schovával a nikde do p**e som to nedal," uviedol Kočner na nahrávke. Aj toto zaznelo na súde s Dobroslavom Trnkom - mužom, ktorý sa z najvyššej pozície na prokuratúre prepadol až na lavicu obžalovaných. Jeho slová majú dokazovať, že kauzu Gorila takpovediac zamkol do trezoru, miesto toho, aby ju vyšetroval. A to na žiadosť Mariána Kočnera.  

​Marian Kočner si bežne nahrával rozhovory s ľuďmi, s ktorými obchodoval alebo s ktorými mal konflikt. Nahrávky našli policajti po jeho zadržaní pri domových prehliadkach. A práve odtiaľ má pochádzať aj rozhovor údajne s Dobroslavom Trnkom, na ktorom sa ho Kočner pýta, či a prečo chcel obchodovať s kauzou Gorila. 

Z Kočnerových nahrávok vyplýva, že k zvukovému materiálu mali prístup aj Trnkovi kamaráti Oskar Bereczk a Lórant Kóša. Práve ich niekdajší generálny prokurátor označil za hlavných aktérov vydierania Jaroslava Haščáka z Penty.

"Ja sa pýtam, koľko ste za to chceli. - ja nič. - Jaj, ty nič. - Oni za to chceli 5 melónov." No tak ako sa prokuratúra o nahrávky opiera, obhajca Dobroslava Trnku tvrdí, že pred súdom neobstoja. "Boli to nahrávky Mariana Kočnera a my máme zato, že boli vyhotovené nezákonne," povedal Trnkov obhajca Martin Krakovský.  

"To už nechám na zvážení každého, čí je to hlas, my sa opierame o to, že tento dôkaz bol získaný nezákonne," uviedol Krakovský. Poobede už na súde zazneli nahrávky z akcie Oskar 4. Šlo o odposluchy z auta Dobroslava Trnku.

Sú to hodiny rozhovorov, ktoré viedol s priateľom a právnikom Kósom, keď s ním cestoval autom cez Slovensko. Prehrávať ich budú zrejme ešte niekoľko dní. "To je ako vám povedať, ako dopadne zápas v piatej minúte," dodal Krakovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy