Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vytvoriť lásku k športu sa snažia pomocou projektu Tréneri v škole. Zapojiť sa môže aj vaša škola
Zdielať na

Vytvoriť lásku k športu sa snažia pomocou projektu Tréneri v škole. Zapojiť sa môže aj vaša škola

BRATISLAVA / Moderné vyučovanie prebieha na školách v školských telocvičniach. Projekt "Trenéri v škole" má za sebou úspešnú pilotnú časť a v novom školskom roku bude na hodinách telesnej výchovy prebiehať s ešte väčším počtom zapojených odborníkov. Spolu s učiteľmi kladú títo tréneri dôraz predovšetkým na hravú formu výučby.

Na Slovensku sa nedávno rozbehol projekt Tréneri škole, ktorý sa snaží zatraktívniť výučbu telesnej výchovy na prvom stupni základných škôl. "Tradične máme na hodine jednu pani učiteľku. Keď sú dvaja ľudia tak sa ten proces dá riadiť oveľa efektívnejšie," vysvetlil garant školenia, Branislav Antala. 

"Škola sa zapojí v rozsahu na prvom stupni, najmä prvý a druhý ročník," odpovedal hlavný koordinátor Martin Dovičák na otázku, ktorých ročníkov sa to týka. Kým počas pilotnej fázy sa zapojilo 30 škôl, od nového školského roka ich bude 110. "Hodiny naše sú netypické v tom, že sa snažíme tým hodinám dať príbeh, dej. V podstate dať tomu hravosť, aby sme z detí dostali emóciu, aby sme v nich zapálili iskru, aby tam naozaj vypustili paru na tých hodinách a získali vzťah k pohybu ako takému," konštatoval Martin Dovičák. 

Projekt už niekoľko rokov funguje v susednom Česku. Dôvod, prečo sa realizuje len na 1. stupni ZŠ, je opodstatnený. "Veľa pani učiteliek špecializáciu telesnej výchovy nemá. S telesnou nemajú dostatok skúseností a my po troch rokoch vidíme, aké sú vďačné," vysvetlil zakladateľ Antonín Barák.
Pilotná fáza sa skončila a o dojmy z nej sa podelila ako pani učiteľka, tak aj tréner. "Sme s projektom u nás na škole veľmi spokojní. Budeme v ňom pokračovať aj tento školský rok," povedala učiteľka Lenka Tóthová. 

Tréner je na vyučovaní prítomný počas jednej z dvoch hodín v týždni. Oblasť športovej prípravy je zameraná na atletiku, individuálne a kolektívne športy, či dokonca tanec. "Deti vystriedajú viaceré športy, viacero druhov športov, okruhov a môžu sa potom rozhodnúť, čo by ich bavilo alebo môžeme aj odhaliť talenty," opísala niektoré pozitíva projektu učiteľka Tóthová. Hravá forma výučby je umocnená tým, že zapojené školy do projektu obdržia učebné pomôcky a športové náčinie. A to všetko bezplatne. Zapojiť sa do projektu je jednoduché. Na stránke trenerivskole si v menu vyberiete kolónku prihlášky, kde zakliknete školy a vyplníte formulár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy