Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bude túto zimu drahší plyn?
Zdielať na

Bude túto zimu drahší plyn?

BRATISLAVA / Slovensku údajne hrozí, že príde ročne o stovky miliónov eur za tranzit ruského plynu do západnej Európy. Líder Smeru Robert Fico dokonca varuje pred vyschnutím rúry. Do spustenia plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka zostávajú už len týždne a na prípadné sťažnosti je trochu neskoro.

Cez Ukrajinu k nám začne prúdiť menej plynu už v septembri, čo je neklamný znak, že spustenie nového plynovodu je na spadnutie.

“Prídeme o obrovský zdroj príjmov do štátnej pokladnice za tranzitné poplatky a nikto na to nereaguje," vyjadril sa k situácii poslanec Robert Fico. Jedným z dôvodov je zrejme fakt, že cez naše územie bude aspoň do roku 2028 prúdiť rovnaké množstvo plynu, no inými smermi. Naša rúra z Ukrajiny by však nemala vyschnúť ani po spustení plynovodu Nord Stream 2 a také vážne to údajne nie je ani so stratou stámiliónov za tranzit tejto suroviny. 

Najmä po dokončení spojenia s Poľskom sa z nás stane plynová križovatka pre celú Európu. “Slovensko má takú dobrú polohu, že z každej strany k nám môže ten plyn prúdiť a prepravovať sa a tým pádom môžeme profitovať na tranzitných poplatkoch," uviedol výkonný riaditeľ Richard Kvasňovský zo Slovenského plynárenského a naftového zväzu. Napriek tomu netreba lietať v oblakoch. “Jediné významné riziko, ktoré tam je je, že v tom, že by Rakúšania a Česi postavili taktiež konkurenčný plynovod, ktorý by obchádzal Slovensko," konštatoval riaditeľ portálu energie pre vás, Jozef Badida. 

A to by nás mohlo vyjsť draho. Zdá sa však, že so Slovenskom sa počíta aj v budúcnosti. “Gazprom si na tomto úseku zarezervoval kapacitu. Tým, že si ju zarezervoval dlhodobo znamená, že počítajú s touto trasou a chcú ju využívať," vysvetlil Richard Kvasňovský. V súvislosti s plynom je však aktuálne zaujímavá ešte jedna informácia. Na rozdiel od minulých rokov, sú zásobníky naplnené len na niečo vyše polovicu a je pravdepodobné, že do začiatku zimy sa ich ani naplniť nepodarí. Ak sa do októbra nič nezmení, bude v nich chýbať približne štvrtina kapacity. O bezpečnosť dodávok sa však báť netreba. “Existujú aj ďalšie riešenia tak, aby slovenské domácnosti a firmy neboli ukrátené," povedal riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. O niečo horšie už vyznieva iný fakt. “Viem si predstaviť, že ak bude tuhá zima, môže spôsobiť výrazné zdražovanie plynu," vyjadril sa Jozef Badida.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy