Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na konci leta nás čaká silný dážď, najmä na východnom Slovensku. Ešte sa môžeme tešiť na "babie leto"
Zdielať na

Na konci leta nás čaká silný dážď, najmä na východnom Slovensku. Ešte sa môžeme tešiť na "babie leto"

BRATISLAVA / Záver augusta síce už nepripomína leto, no na druhej strane slnka a tepla sme si doteraz užili do sýtosti. Pre meteorológov je práve koniec augusta aj koncom leta a minimálne nasledujúce dni tomu budú na nasvedčovať. Čaká nás silný dážď, najmä na východnom Slovensku a na severe. Ešte sa však môžeme tešiť na "babie leto".

Už je to skôr zvykom, že záver prázdnin pripomína viac jeseň ako leto. Bez toho, aby sa pozreli do kalendára to cítia aj zmrzlinári. "Už menej ľudí chodí, september je horšie a počasie nevychádza," povedala zmrzlinárka.

"Treba priznať, že tie letné hodnoty teploty tzn. teplota 25 stupňov Celzia sa tu už niekoľko dní neobjavila a môžeme teda povedať, že sa ani neobjaví," priznala meteorologička Miriam Jarošová. Koniec augusta predstavuje koniec leta aj pre všetky bratislavské kúpaliská. Plavčíci už nemali koho strážiť a tak sa venovali upratovaniu. Nastáva tak sezóna pre otužilcov, ktorým viac vyhovuje klesajúca teplota vody. 

V najbližšie hodiny a dni však meteorológovia vyzývajú k opatrnosti. "V priebehu pondelňajšieho dňa očakávame, že tlaková níž, ktorá je riadiacim tlakovým útvarom prinesie aj výdatnejšie zrážkové úhrny, hlavne vo východnej časti Slovenska a na severe. Treba byť na miestnych potokoch v strehu a radšej byť pripravený ako byť prekvapený," informovala meteorologička Miriam Jarošová. 

Na predpoveď Babieho leta je ešte ďaleko, no koniec dní ho môže pripomínať. "Je predpoklad, že v druhej polovici tohto týždňa, ale to už bude začiatok septembra a pre nás meteorológov už bude jeseň, sa dostaneme na hodnotu v tých najteplejších lokalitách na teplotu 25 stupňov celzia," doplnila informácie meteorologička. 

SHMÚ varuje v pondelok pred silným dažďom, pre sever Slovenska platí aj vyššia výstraha druhého stupňa. Hrozia i povodne. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky, dážď a ojedinele aj búrky, na severe lokálne aj výdatné zrážky. Na juhozápade sa zrážky vyskytnú len ojedinele. Na vrcholoch Tatier bude snežiť. Naďalej bude chladno. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. 

Pre okres Tvrdošín platí výstraha druhého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa do 18:00. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpokladá vzhľadom na silný trvalý dážď vzostup hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Najvyššia denná teplota bude 12 až 17 stupňov Celzia, na západe a juhu územia 17 až 22 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 7 stupňov.

SHMÚ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy