Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Olympiáda v Tokiu: Slovenský šprintér Volko nepostúpil z rozbehov do semifinále
Zdielať na

Olympiáda v Tokiu: Slovenský šprintér Volko nepostúpil z rozbehov do semifinále

Zdroj: fotosita

TOKIO / Slovenský reprezentant v atletike Ján Volko nepostúpil na OH v Tokiu do semifinále behu na 200 metrov. Dostalo sa tam 24 šprintérov, na postup s časom bolo potrebné zabehnúť 20,53 s. Volkov výkon 21,21 s stačil na 42. miesto.

Atletika: Volko neuspel v rozbehu na 200 m, do semifinále nepostúpil

Slovenský šprintér Ján Volko po stovke neuspel ani v rozbehu na 200 m na olympijských hrách v Tokiu a nepostúpil do semifinále. V druhom zo siedmich rozbehov skončil šiesty výkonom 21,21 s. Po diskvalifikácii Čecha Jana Jirku pre prešľap do inej dráhy sa neskôr posunul na piate miesto, čo celkovo stačilo iba na 42. pozíciu v konkurencii 49 dvojstovkárov. Do semifinále sa dostalo 24 šprintérov, na postup s časom bolo potrebné zabehnúť 20,53 s. V rozbehoch atakoval 20-sekundovú hranicu iba Američan Kenneth Bednarek, ktorý dosiahol čas 20,01 s.

Dvadsaťštyriročnému Volkovi nevyšla jeho dvojnásobná olympijská premiéra podľa predstáv. Na stovke ani dvojstovke nedosiahol výkony ani na úrovni sezónnych maxím a v oboch prípadoch sa lúčil už po rozbehoch. Na stovke skončil na 46. mieste spomedzi 78 štartujúcich. Treba dodať, že zverenec trénerov Nade Bendovej a Róberta Kresťanka pre zranenie na vnútornej strane ľavého stehna 2. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne až do OH v Tokiu štartoval len jediný raz, 27. júna v rozbehu a vo finále na 200 m na majstrovstvách SR v Trnave.

Rýchlostná kanoistika: Gelle sa bil s vetrom. Stačilo to na 14. miesto v K1 na 1000 m

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle skončil štrnásty v disciplíne K1 na 1000 m na olympijských hrách v Tokiu. Gellemu nevyšlo podľa predstáv jeho utorkové vystúpenie v areáli Sea Forest Waterway. Najprv vo svojej semifinálovej jazde skončil siedmy, čo znamenalo účasť v B-finále o konečné 9.- 16. miesto. V B-finále sa už skúsený 36-ročný kajakár nezlepšil. Spočiatku sa zaradil na posledné ôsme miesto. V druhej polovici trate síce mohutne finišoval, ale stačilo mu to len na zdolanie dvoch súperov a finišoval šiesty.

Tridsaťšesťročný Gelle bol na svojej tretej olympiáde, v Londýne 2012 bol ako člen K4 na 1000 m šiesty a ôsmy v K2 na 1000 m. V Riu de Janeiro 2016 už sedel v singlkajaku a opäť nechýbal vo finále, skončil ôsmy v K1 na 1000 m. Tentoraz v Tokiu zostal bez elitného finále.

Vodné lyžovanie za vlekom: Vaško ml. utvoril svetový rekord v akrobatickej jazde

Slovenský reprezentant Alexander Vaško ml. je držiteľ nového svetového rekordu v akrobatickej jazde vo vodnom lyžovaní za vlekom. Na víkendových pretekoch Slovak Open Košice 2021 predviedol akrobatickú jazdu za 8530 bodov. "V disciplíne skoky pridal Vaško kvalitný slovenský rekord a zároveň rekord košického mostíka skokom dlhým 65,30 metra. Na vyrovnanie svetového rekordu mu chýbalo len 20 cm. V open kategórii mužov v slalome zvíťazil po nádhernom súboji so slalomovým špecialistom Izraelčanom Avim Levym slovenský reprezentant, len 19-ročný Samuel Saxa," informovali košickí organizátori v tlačovej správe.

Preteky Slovak Open Košice 2021 v spolupráci s Magistrátom mesta Košice, MÚ Mestskej časti Nad jazerom a Slovenským zväzom vodného lyžovania a wakeboardingu zorganizoval Klub vodného lyžovania Trixen Košice. Pre pandémiu koronavírusu neprišli do Košíc viaceré avizované výpravy. Na poslednú chvíľu svoju účasť odriekli reprezentácie Bieloruska, Rakúska a Poľska. Nechýbali aspoň Izraelčania a Nemci, aj keď v oklieštenom zložení.

"Som rád, že sa podarilo zorganizovať podujatie na najvyššej úrovni, za čo sme dostali poďakovanie aj od člena svetového koncilu Maoza Tala z Izraela. Najkrajšou odmenou bola aj divácka účasť a nový svetový rekord Alexandra Vaška v akrobatickej jazde výkonom 8530 bodov. Naši mladí pretekári utvorili množstvo slovenských či osobných rekordov a zároveň mohli vidieť krásne a hodnotné výkony svojich starších oddielových a reprezentačných kolegov a vzorov," uviedol za košických organizátorov Alexander Vaško st.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy