Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Získal striebro na olympiáde. Viac ako jeho úspech ľudia riešia jeho tetovanie. Aký je skutočný význam?
Zdielať na

Získal striebro na olympiáde. Viac ako jeho úspech ľudia riešia jeho tetovanie. Aký je skutočný význam?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Golfista Rory Sabbatini získal pre nás nečakanú striebornú olympijskú medailu a už s ňou cestuje na Slovensko. Očakávanú diskusiu o veľkom športovom úspechu však dnes na sociálnych sieťach zatienilo niečo iné. Tetovanie na jeho ruke. Podľa niektorých odborníkov pripomína neo-nacistický symbol, ktorý používa aj rasistická organizácia z Juhoafrickej republiky odkiaľ Sabbatini pochádza. Golfistova manželka sa voči takýmto podozreniam razantne ohradila.

Golfista Rory Sabbatini nám pripravil obrovské prekvapenie - týmito slovami sa začína status prezidentky Zuzany Čaputovej, v ktorom športovcovi gratuluje k úspechu. Na pripojenej fotografii však vzbudil pozornosť viacerých jeden detail: tetovanie na golfistovej ľavej ruke.

"V prípade daného tetovania ide o symbol, ktorý rozhodne pripomína tzv. triskele alebo triskeleon, ktorý je niekedy nazývaný aj ako trojramenná svastika./ je prirodzené, že takéto tetovanie vzbudzuje rôzne otázniky a pochybnosti," vyjadril sa politológ Tomáš Nociar, ktorý sa zaoberá výskumom krajnej pravice. 
Podobná starobylá symbolika sa objavuje v rôznych kultúrach a kontextoch, vrátane ezoterickej symboliky. Zároveň však nápadne pripomína známy nacistický, respektíve neonacistický symbol. "Ide o 27. divíziu SS, ktorá používala tento symbol, ale aj britská neonacistická organizácia Blood and Honour, ale v tomto kontexte je najzaujímavejšie to afrikánske hnutie odporu, ktoré pôsobí v JAR," vysvetlil politológ Nociar. Ani v jednom prípade však nejde o úplne identickú grafiku. 
Na sociálnej sieti ale ešte z Tokia zareagovala manželka Roryho Sabbatiniho, Martina, ktorú Slovensko pozná aj ako matku v poradí štvrtého dieťaťa Borisa Kollára. Vraví, že aj ona má rovnaké tetovanie, len nie na ruke a jednoznačne popiera, že by išlo o neonacistický symbol. "Hlúposti nehorázneho charakteru. Znamená to Love, Laugh, Loyalty. Sú to symboly nášho vzťahu a naše oporné body! Tri symboly LLL si pripomíname vždy, keď sa napríklad pohádame!" komentovala význam tetovania manželka Martina. 
Manželka slovenského olympionika v statuse tvrdí, že tetovanie si dali spraviť po svadbe v roku 2014. Na záberoch z golfových turnajov v rokoch 2017 či 2018 ho však Rory Sabbatini ešte nemá. Strieborný medailista z Tokia má tlačovú konferenciu naplánovanú na 3. augusta. Úplne prvú reakciu športovca zverejnil Denník Sme: "Neskutočne ľudsky ma to uráža.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy