Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci nemajú záujem o prácu v agrosektore. Odrádzajú ich nízke mzdy. Nahrádzajú ich cudzinci
Zdielať na

Slováci nemajú záujem o prácu v agrosektore. Odrádzajú ich nízke mzdy. Nahrádzajú ich cudzinci

SLOVENSKO / V našom poľnohospodárstve pracuje zhruba 30-tisíc ľudí a ďalších vyše 40-tisíc v potravinárstve. Podľa odhadov napríklad v ovocinárstve robí približne 30 percent ľudí z Ukrajiny, či Srbska. A na sezónne práce si už najímajú aj Ázijčanov. Agrokomora dlhodobo opakuje, že mladí ľudia akosi nechcú spájať svoju budúcnosť s týmto sektorom.

"Akokoľvek chcete vytvárať potenciál v poľnohospodárstve, mladí ľudia, a ľudia vo všeobecnosti nechcú ísť pracovať do poľnohospodárstva," uviedol predseda SPPK Emil Macho. Nemožno sa príliš čudovať. Okrem iných faktorov totiž ide o peniaze. Napríklad kým brigádnik na Slovensku dostane v čistom necelých 5 eur na hodinu, v zahraničí to môže byť 7, aj viac. Aj mnohí naši ľudia preto radšej idú za trvalou, či sezónnou robotou, do cudziny. Aj týmto spôsobom by politici mali rozmýšľať, ako prilákať ľudí, aby toto tradičné slovenské odvetvie fungovalo a prosperovalo.

Podľa ministra Vlčana, jednou z možností, ako viac ľudí nasmerovať ku agrosektoru, je podpora rodinných fariem

"Sú ľudia, ktorí nie sú ochotní, nechcem to pejoratizovať, ale sú ochotní robiť na vlastnom," hovorí minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. 

Niektoré možnosti ako prilákať mladých ľudí ku poľnohospodárskym školám majú župy

Vedia ponúknuť bezplatnú dopravu, či ubytovanie. "Alebo dokonca máme aj aj štipendiá pre nateraz duálne vzdelávanie a plánujeme aj štipendium pre žiakov, ktorí študujú v odbore tzv. nedostatkovom," informuje predseda TTSK Jozef Viskupič. 

Mladého pôdohospodára Daniela ku poľnohospodárstvu odmalička viedla rodina

Bolo preto pravdepodobnejšie, že sa profesionálne vyberie práve touto cestou. Od jesene ide študovať na univerzitu do Nitry. "Strašne ma baví tá náplň práce, že to nie je monotónna práca, ako niekde v automobilke, ale každý deň je niečo nové. A hlavne máme štyri ročné obdobia, a každé obdobie je o niečom inom," hovorí Daniel Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy