Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred parlamentom sa zhromaždili demonštranti. Poslanci rokujú o výhodách pre zaočkovaných
Zdielať na

Pred parlamentom sa zhromaždili demonštranti. Poslanci rokujú o výhodách pre zaočkovaných

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza parlamentu v sobotu od 9:00 pokračuje druhým rokovacím dňom. Poslanci by mali rokovať až do úplného prerokovania všetkých bodov. Plénum v skrátenom legislatívnom konaní rokuje o vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Cieľom návrhu je podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré právnu úpravu predložilo, zabezpečiť ústavne súladnú možnosť využitia takzvaných digitálnych očkovacích preukazov (GreenPass) v rámci vnútroštátnych spoločenských a právnych vzťahov. Pred Národnou radou SR aj druhý rokovací deň protestuje dav ľudí.

Sme rodina trvá na tom, že v pléne nepodporí novelu zákona zvýhodňujúcu zaočkovaných

Poslanci za vládne hnutie Sme rodina trvajú na tom, že v parlamente nepodporia novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá má za cieľ zaistiť pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 isté benefity. Ako napísalo hnutie vo svojom profile na sociálnej sieti, o predmetnej novele sa má v pléne hlasovať dnes. "Nie sme antivaxeri a očkovanie podporujeme. No ľudí, ktorí sa rozhodnú neočkovať, či už zo zdravotných, alebo iných dôvodov, musíme rešpektovať takisto, ako aj náš právny systém. A ten platí pre všetkých rovnako, pretože ich nerozdeľuje na očkovaných a neočkovaných," zdôvodnilo hnutie Sme rodina.

O novele zákona momentálne poslanci rokujú v prvom čítaní. Do rozpravy je ústne prihlásená ešte desiatka poslancov. Z novely vyplýva, že zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by mali mať po novom viac slobody, napríklad pri vstupe do prevádzok či na hromadné podujatia.

Navrhovanou novelizáciou sa má upraviť možnosť Úradu verejného zdravotníctva SR reflektovať GreenPassy, respektíve zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení.

Pred parlamentom sa aj druhý deň zhromažďujú ľudia, ktorí sú nespokojní s Lengvarského zákonom

Polícia zatiaľ nezaznamenala narušenie verejného poriadku na proteste pred parlamentom

Polícia vo svojom profile na sociálnej sieti Polícia SR-Bratislavský kraj informuje, že bezpečnostnú situáciu v súvislosti s neoznámeným verejným zhromaždením monitoruje. Doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku.

Strana SaS odsúdila piatkové útoky protestujúcich na novinárov

"Verbálne, ale aj fyzické útoky na novinárov sú za čiarou. To, čo predvádzajú demonštranti pred parlamentom, nie je len prejavom ich davovej psychózy, ale aj znakom nerešpektovania demokratických pravidiel,“ uviedol poslanec NR SR a člen Výbor NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). Považuje však za prirodzené, že politik musí zniesť väčšiu mieru verejnej kritiky, no novinári si podľa neho iba slobodne robia svoju prácu. Dodal, že aj keď rešpektujú právo občanov demonštrovať, útoky na novinárov ostro odsudzujú.

Parlament rokuje v zrýchlenom režime aj o novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve

Jej cieľom je presun dvoch konkrétnych kompetencií agroministerstva na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Tie súvisia s administráciou dielov pôdnych blokov - prideľovanie identifikačného čísla dielom pôdnych blokov a vedenie ich evidencie a zároveň zabezpečovanie cyklickej obnovy dielov pôdnych blokov a systému identifikácie poľnohospodárskych pozemkov vrátane aktualizácie ich registrov.

Opozícia sa pokúsi odvolať Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra

​Po skončení 35. schôdze sa uskutoční ďalšia mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Jej zvolanie iniciovala opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Predseda strany Robert Fico ministra kritizoval za odvolanie šéfky tímu Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorý preveruje údajné ovplyvňovanie vyšetrovania mediálne známych trestných káuz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy