Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prítomnosť koronavírusu v odpadových vodách zisťujú každý týždeň. Doposiaľ ho potvrdili vo viac ako 85% prípadoch
Zdielať na

Prítomnosť koronavírusu v odpadových vodách zisťujú každý týždeň. Doposiaľ ho potvrdili vo viac ako 85% prípadoch

Archívne video

BRATISLAVA / Vyhodnotené vzorky odpadových vôd síce poukazujú na klesajúci výskyt vírusu SARS COV 2, lenže Úrad verejného zdravotníctva je v prognóze ďalšieho vývoja opatrný. A to aj vzhľadom na šírenie sa variantu delta u nás. K dnešnému dňu bolo totiž potvrdených 72 nových prípadov, čo je zatiaľ najviac.

Výskyt a množstvo vírusu sa sleduje už niekoľko týždňov aj v odpadových vodách. "Vírus sa vylučuje aj fekálno-orálnou cestou. Logicky sa tak dostáva aj do odpadových vôd," ozrejmila laboratórna diagnostička a molekulárna biologička Anna Kaliňáková.


Vzorky sú odoberané v čističkách odpadových vôd vo všetkých krajoch pravidelne každý týždeň a potom sa vyhodnocujú v Národnom referenčnom centre pre mikrobiológiu životného prostredia na Úrade verejného zdravotníctva. "Tekutina zo vzorky sa zleje, pretože keď sa nachádza, tak sa nachádza zanedbateľné množstvo toho vírusu. Pre nás je dôležitý pelet, čiže husté častice," skonštatovala diagnostička a virologička Barbora Kotvasová.

Vo väčšine z 90 vzoriek odpadových vôd, ktoré vyšetrili v tomto laboratóriu, potvrdili koronavírus. Ide o obdobie od konca apríla do konca minulého týždňa.
Vírus bol potvrdený takmer v 86%.


Počet odobratých vzoriek od 18. do 28. kalendáreho týždňa sa môže zdať nízky. "90 vzoriek nie je málo, pretože sú vybraté čističky odpadových vôd, ktoré sú najväčšie na Slovensku, tým pádom máme najväčší záchyt obyvateľstva. Myslím si 1,4 milióna," podotkla Kaliňáková.


Monitoring odpadových vôd poskytuje epidemiológom komplxnejší pohľad na to, ako sa v danom regióne bude situácia vyvíjať. Hovorí to o situácií minimálne týždeň vopred.


Úrad verejného zdravotníctva však ostáva pri prognózach napriek tomu opatrný a to aj vzhľadom na rýchle šírenie sa delta variantu. Z celkovo 107 prípadov totiž až 72 potvrdili k dnešnému dňu. Ide o import zo zahraničia, a to tak z krajín EÚ ako aj mimo nej, vrátane obľúbených turistických destinácií.

"Ďalej išlo o úzke kontakty týchto osôb a vyskytli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy. Delta variant sa potvrdil prevažne u neočkovaných ľudí," povedala Dáša Račková z ÚVZ.

Aj pre delta variant bude výskum odpadových vôd nielen pokračovať, ale sa čoskoro aj počet skúmaných vzoriek rozšíri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy