Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hrozivý nález v Humennom: Pri čistení kanála našli ľudskú lebku, zisťujú totožnosť nebohého
Zdielať na

Hrozivý nález v Humennom: Pri čistení kanála našli ľudskú lebku, zisťujú totožnosť nebohého

HUMENNÉ / Išli čistiť dažďový kanál za supermarketom a vidlami narazili na ľudskú lebku. Hoci sa to stalo pred dvoma mesiacmi, totožnosť nebohej osoby je stále neznáma. Policajní odborníci robia rozsiahle dokazovanie. Nález skúmajú viaceré expertízne ústavy. Zisťovali sme, ako sa určuje presná totožnosť nebohého.

​Podľa polície išlo o úplný ľudský kostrový nález. Pozostatky ležali v miestach neďaleko supermarketu. Narazili na ne zamestnanci obchodu. Zamestnanci obchodu išli vyčistiť dažďový zvod. Hneď v prvých sekundách vidlami narazili na lebku. Policajti potvrdili, že postupne našli celý ľudský kostrový nález. "Ide o mŕtvolu nezistenej totožnosti. Bezprostredne po náleze boli pribratí znalci na pitvu a prehliadku pozostatkov," uviedla hovorkyňa KR PZ PO Jana Ligdayová. Kanál podľa slov zástupcu spoločnosti čistia sporadicky, no minimálne raz ročne. Ako dlho sa tu pozostatky nachádzali, to jasné nie je. A zatiaľ nepoznáme ani totožnosť osoby. "Kriminalisticko-expertízne skúmanie stále nie je ukončené. Momentálne prebieha znalecké porovnávanie lekárskych záznamov," vyjadrila sa Ligdayová.

Obhliadkou miesta činu policajti začali aj trestné stíhanie. A to vo veci prečinu usmrtenia. Po zaslaní biologického materiálu obvodnému oddeleniu v Humennom bol pribratý znalec z kriminalisticko-expertízneho ústavu v obdobe biológia. Spis v priebehu mesiacov postupne putoval z jedného expertízneho ústavu do iného na ďalšie skúmanie. "V prípade je zároveň stále vykonávaná kriminalistická biológia porovnávaní DNA. Výsledok predpokladáme o asi tri mesiace," povedala Ligdayová. Až keď znalci jednoznačne určia totožnosť nebohého, nasledovať môže ďalší postup. "Osoba je vyhlásená za mŕtvu. Vyhlásenie za mŕtveho prebieha na základe rozhodnutia súdu, musí byť rozhodnutie, ktoré deklaruje, že osoba je mŕtva," doplnila Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy