Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prví olympionici odišli do Tokia: Na obmedzenia sme pripravení
Zdielať na

Prví olympionici odišli do Tokia: Na obmedzenia sme pripravení

BRATISLAVA / Olympiské hry budú úplné iné ako doteraz. V Tokiu to budú prísne pravidlá, pravidelné testovania a bude to bez fanúšikov, pretože tí zahraniční na štadióny nemajú prístup. Ako prví do Japonska odišli vodní slalomári.

Japonci môžu prísť povzbudzovať a vraj by ich v hľadiskách malo byť dosť, je veľkou otázkou či dokážu napodobniť atmosféru aká vládla počas súťaží na olympijských hrách v predchádzajúcich rokoch.

"Nebude to také ako na prechádzajúcich olympiádach, ale musíme sa prispôsobiť," povedala vodná slalomárka Monika Škáchová. "My sme vôbec radi, že olympiáda je a, že ju nezrušili. Musíme sa vysporiadať s podmienkami, ktoré sú," povedal reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš. 

Obmedzení bude neúrekom. Napríklad všetci účastníci hier sa môžu stravovať len na na to určených miestach, na dopravu môžu používať len vyhradené vozidlá. Nesmú opúšťať olympijskú dedinu, budú v bubline a kolegov z reprezetácie budú môcť povzbudzovať len pri televíznej obrazovke.

"Myslím si, že bude dosť času na to, aby sme pozerali všetko čo práve budú hrať," uviedol reprezentant Jakub Grigar. Prísne proticovidové pravidlá čakajú vodných slalomárov aj v kempe, v ktorom budú do 17. júla. "Tie isté podmienku budú platiť aj v kempe," povedal vedúci výpravy Roman Buček. 

Zástupcov, nášho na olympiáde najúspešnejšieho športu, čaká aj pravidelné testovanie sa na ochorenie covid-19. Prvé antigénové testovanie bolo hneď po pristátí na letisku, ďalšie PCR testy niekoľko dní po sebe a aj pred ich súťažami. "Tento ro sme pred pretekami boli pravidelne testovaní. Sme na to pripravení," povedala slalomárka Eliška Mintálová. 

Pokiaľ ide o očkovanie, Medzinárodný olympijský výbor deklaruje, že ho absolvovalo 80 percent účastníkov. "Koordinovali sme očkovanie našich členov. Prihlásilo sa viac ako sto športovcov a členov realizačného tímu," uviedol Buček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy