Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva: Nemocnice sa rušiť nechystáme
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva: Nemocnice sa rušiť nechystáme

BRATISLAVA / Pred niekoľkými rokmi to bola zasa transformácia a zrejme by sme našli ešte aj niekoľko ďalších termínov. Jedno však majú spoločné - snaha o reformu zdravotníctva sa za uplynulých 15 rokov minula účinkom. Súčasná vláda teraz prichádza s projektom optimalizácie nemocníc. Je podmienkou získania jeden a pol miliardového balíka eur z plánu obnovy pre zdravotníctvo.

Z celkového balíka plánu obnovy získa zdravotníctvo 23 percent, čo je asi 1 a pol miliardy eur. Práve optimalizáciou nemocníc je podmienené ich získane.

"Kladieme najvyššiu prioritu, aby sme optimalizáciu nemocníc legislatívne ukotvili a mohli sme čerpať finančné zdroje," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Všetky plány  a reformy musia spĺňať podmienky nášho plánu," uviedol zástupca Európskej komisie na Slovensku Radim Dvořák. 

"Nechystáme rušiť žiadne nemocnice," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. "Nemusíme sa ničoho báť, pretože naša nemocnice aj v prieskumoch vychádza ako jedna z najlepších," povedal riaditeľ dolnooravskej nemocnice Jozef Mintál. 

Tak ako to už býva, plán optimalizácie nemocníc sa nestretol len súhlasným prikyvovaním, či nadšeným potleskom. "Nesúhlasíme s takto predloženým plánom," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Asociácii chýbala možnosť konzultácie.

Podľa Slovenskej lekárskej komory nejde len o optimalizáciu nemocníc, ale aj ordinácií. "V prípade ak hovoríme o optimalizácií nemocníc ide nie len o izba a ambulacie. Dôležití sú aj ľudia, ktorí tam robia," povedal Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. V prípade zlepšenia finančných podmienok zdravotníkov, však peniaze z plánu obnovy do úvahy neprichádzajú. "Tento nástroj ponúka finančné krytie len na šesť rokov, tým pádom z neho nemôžu byť čerpané platy zdravotníkov," povedala uviedla zástupkyňa Európskej komisie na Slovensku Ľudmila Majláthová. Pokiaľ ide o ďalšie pripomienky, šéf rezortu zdravotníctva tvrdí, že optimalizácia čaká aj ambulantný sektor, záchrannú službu a ďalších, na ktorých sa dlho nemyslelo.

"Veľká časť tých peňazí bola elokovaná na liečenie duševného zdravia. Pretože tieto lôžka nám dlhodobo chýbajú," povedal Lengvarský. Na druhej strane sú tu zdravotné poisťovne, ktoré tvrdia, že optimalizácia prichádza v hodine dvanástej.

Nemocnica v Snine je najvýchodnejšou na Slovensku. Ľudia z regiónu sú už teraz odhodlaní za jej zachovanie bojovať. "Myslím si, že v takých veciach sa vedia ľudia zomknúť, takže si to nedáme," povedala obyvateľka Sniny. "Kde by títo ľudia išli? V zmysle hospitalizácie. Keď by tu mala byť len jednodňová alebo len ambulantná starostlivosť? To znamená, že v sobotu a nedeľu by tu nebola žiadna hospitalizačná starostlivosť," povedal konateľ nemocnice Andrej Kulan.

Sninská nemocnica pritom za 16 rokov existencie nevytvorila žiaden dlh. Vlani mali 530 pôrodov, vyše 1100 operácii a hospitalizovali 5000 pacientov. V transformácii lôžok preto vedenie nemocnice nevidí logiku. "Tu nejde o rušenie nemocnice, budovy ostávajú ale o tom, že tento región môže prísť o pôrodnicu," uviedol Kulan. "Mnohé ženy majú komplikácie, problémy a cestovať do Humenného, do Michaloviec 90 kilometrov, to je dosť," povedala obyvateľka Sniny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy