Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Teplé počasie láka do prírody: Pozor na komáre a kliešte
Zdielať na

Teplé počasie láka do prírody: Pozor na komáre a kliešte

BRATISLAVA / Studený máj komárom príliš neprospieval, no kliešte mali raj. Nastupujúce suché tropické počasie nevyhovuje ani kliešťom, ani komárom. Počasie prospieva voškám, ktoré ničia záhrady a v najbližších dňoch je pravdepodobné, že nenásytné húsenice začnú požierať listnaté stromy.

V okrese Komárno začali monitorovať výskyt kliešťov, každý mesiac ich zbierajú v 18 lokalitách. "Už ich vyšetrujeme na borélie, cieľom je, aby sme na stránke mali informáciu pre obyvateľov, že áno, už tie kliešte sú, už si treba dávať pozor, alebo ešte je to dobré, tu je to horšie, tu je to lepšie," povedal Martin Spojka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. 

Terajšie teplo ich výskyt trocha zmiernilo, ale premenlivé počasie z mája bolo pre nich priam rajom. "15 až 18 percent tých kliešťov bolo pozitívnych...Na skupinu druhov borélií, ktoré spôsobujú lymskú chorobu," uviedol Spojka. V mesačnom monitoringu budú pokračovať v priebehu celého roka, keďže výskyt kliešťov sa stáva takpovediac celoročný. "V lete budú mať trošku útlm a potom začnú na jeseň, keď sa trošku ochladí, keď je vlhkejšie," povedal Spojka. 

Jar sme mali vlhkú ale chladnú, najmä máj. Rastliny sa vyvíjali spomalene a rovnako to neprospievalo larvám viacerých druhov hmyzu, napríklad komárom. Tie na mnohých miestach navyše aj likvidovali prípravkami v liahniskách lariev. "Nasadzujeme proti larvám komárom v jednotlivých mestských častiach," povedala hovorkyňa magistrátu Bratislavy Katarína Rajčanová. Situáciu monitorujú dobrovoľníci. Oproti minulému roku je situácia lepšia. V júni sa teploty zvýšili, a to bolo ideálne počasie po komáre. "Pri vyšších teplotách sa larvy lepšie množia a je možné, že ich bude podstatne viac," uviedla Rajčanová. 

Aj napriek likvidácii lariev, počet komárov pribúda. Najväčší problém je hlavne v lesoch. "Komáre môžu spôsobovať rôzne komplikácie. Najväčší problém je, keď sú liahniská na osobných pozemkoch či v chránenom území, tam nemôžeme zasahovať žiadnym chemickým prostriedkom," povedala Rajčanová.  

Vysoké teploty a zásoby vlahy napomáhajú aj škodcom na ovocných stromoch. "Čo sa týka bežných škodcov, je to v norme. Zaevidovali sme vysoký atak od vošky ovocnej," povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Tie vyciciavajú šťavu z listov a listy potom vysychajú. Záhrady zas začali plieniť slimáky a slizniaky.

O takomto čase po iné roky už likvidovali stromy húfy húseníc spriadačov. V tomto roku meškajú, ale situácia sa rýchlo môže zmeniť. "Záver júna priniesol veľmi dusné a horúce počasie, ktoré sa následne prejavilo extrémnymi búrkami," povedal meteorológ Daniel Cibula. Teplé dni a noci podporujú množenie rôzneho hmyzu. "Začiatkom týždňa očakávame teplé počasie do 31 stupňov, následne sa oteplí až do 35 stupňov," uviedol Cibula. Suchšie počasie zas pribrzdí rozvoj plesní a hubovitých ochorení rastlín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy