Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédií pri kúpaní stále pribúda: U odborníka sme zisťovali, ako nešťastiu zabrániť
Zdielať na

Tragédií pri kúpaní stále pribúda: U odborníka sme zisťovali, ako nešťastiu zabrániť

BRATISLAVA / Posledné dni boli pri vodných plochách mimoriadne tragické. Pri vode sa utopilo najmenej sedem ľudí. Medzi nimi aj 9-ročný chlapec. Záchranári bijú na poplach, aby ľudia nepreceňovali svoje schopnosti a v žiadnom prípade sa nekúpali opití. U odborníka sme zisťovali ako zabrániť tragédii.

​Alkohol, rozhorúčené telo, prudká zmena teploty organizmu, zlá fyzická kondícia či nezodpovednosť. Toto všetko môže v priebehu pár sekúnd zapríčiniť obrovskú tragédiu. Ľudia častokrát vo vode preceňujú svoje schopnosti. Skúsený záchranár upozorňuje, že alkohol do vody rozhodne nepatrí. "Ani jedno pivo, ani víno. Pretože znásobuje pocit svetovosti a majstrovstva. Na druhej strane narúša koordináciu, spomaľuje reflex," povedal Viliam Dobiáš, Slovenský červený kríž. Ani deti by pri vode nemali rozhodne zostať bez dozoru. "Pretože dieťa sa utopí za 5 - 10 sekúnd. Bez toho, aby začliapalo s rukami na vode proste potichu. Vy mrknete okom, nenapíšete ani SMS a dieťa je pod hladinou," upozorňuje Dobiáš.

Každoročne sa vo svete utopí približne 350-tisíc ľudí. Najzraniteľnejšie sú deti do štyroch rokov. Otázkou zostáva, koľko ľudských životov by sa podarilo zachrániť, keby ľudia vedeli správne poskytnúť prvú pomoc. "Toto je dosť katastrofické číslo. Len tretina ľudí, ktorá je prítomná pri vzniku bezvedomia a zastavenia krvného obehu začínajú oživovanie," vyjadril sa Dobiáš. Zachraňovať topiaceho sa človeka je vo vode extrémne náročné. Najlepšie ako ho vytiahnuť z vody von, je mu podať napríklad nafukovačku, veslo či kus dreva. Topiacemu sa rozhodne nemá podávať ruka. Človek, ktorý sa topí, nerozmýšľa totiž racionálne a môže vás potopiť spolu s ním. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy