Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od pondelka, 27.júna, môže o Covid pas požiadať každý
Zdielať na

Od pondelka, 27.júna, môže o Covid pas požiadať každý

BRATISLAVA / Národné centrum zdravotníckych informácií začalo spracúvať viac než tri milióny záznamov k vakcinácii, vyše dvesto tisíc záznamov o prekonaní ochorenia Covid- 19 a takmer 50-tisíc výsledkov PCR testov.

Všetky údaje sú potrebné k vystaveniu digitálneho kovid pasu Európskej únie. V najbližších dňoch by ho mali automaticky, e-mailom, dostávať ľudia, ktorí požiadali o dočasný certifikát. Malo by to byť približne osemsto tisíc ľudí. Ako prví by ho mali dostávať poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tá potvrdila, že ide o spracovanie veľkého množstva dát a môže sa stať, že nie všetci poistenci ho v aplikácii nájdu už dnes alebo zajtra, ale až počas najbližších dní.

"Ide o pilotný projekt a pristupujeme k nemu s pokorou. Jedná sa o veľký počet dát a tieto potvrdenia budú nabehovať automaticky, nie naraz," povedal hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann. Poistenci iných poisťovní budú mať túto možnosť v najbližších dňoch. 

Okolo 800-tisíc ľuďom, ktorí mali potvrdenie o zaočkovaní, bude v najbližších dňoch z NCZI zaslaný digitálny covid certifikát v formáte PDF. Všetci ostatní si o potvrdenie môžu zažiadať na stránke www.korona.gov.sk od pondelka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy