Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysoké teploty budú na Slovensku až do piatku. Ochladí sa v piatok pod 30 stupňov
Zdielať na

Vysoké teploty budú na Slovensku až do piatku. Ochladí sa v piatok pod 30 stupňov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / So začínajúcou dovolenkou sezónou začína aj na Slovensku leto. V uplynulých dňoch boli zaznamenané hodnoty nad 35 stupňov. Podľa meteorologičky Najlepšieho počasia, Miriam Jarošovej, budú vysoké teploty minimálne do piatku.

Do Karpatskej kotliny sa už niekoľko dní dostáva veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Ide spolu s pieskom zo Sahary.

Tento teplý vzduch je nielen u nás, ale aj u našich najbližších susedov. Zároveň sa nad západnou časťou nášho kontinentu vlní a pomaly k nám postupuje studený vzduch. Znamená to, že je teplo, dusno, že sa už naštartovala tvorba kopovitej oblačnosti a v nej sa objavujú prehánky a búrky. Tie prinášajú výrazné zrážkové epizódy. Mali sme možnosť zažiť ich počas víkendových dní aj na našom území. Aj dnes k večeru je šanca na búrky, aj intenzívne. Bude mimoriadne teplo, predpoklad je do 35°C. Ani utorok nebude iný- stále horúco, dusno, stále s búrkami, aj intenzívnymi. Denné maximum teploty bude od 30 do 35°C, ale nedá sa vylúčiť ani 36°C. Teplota bude mať ešte potenciál na vzostup.

​V stredu a vo štvrtok sa nedá vylúčiť v najteplejších lokalitách až 37°C. Zvlnený studený front sa dostane k nášmu územiu až v priebehu piatku, keď bude na krajnom juhovýchode ešte do 36°C, ale na krajnom západe bude už príjemnejších 25 až 30°C. Leto, ktoré k nám oficiálne prišlo, nám ukazuje ako vysoko dokáže zohriať vzduch na našom území. My nie sme na takéto teploty zvyknutí, hoci v posledných rokoch sa u nás objavuje stále častejšie a častejšie. Nezabudnite sa chrániť pred slnkom, zdržiavať sa v tieni, rešpektovať svoj zdravotný stav a aj stravu prispôsobte teplote vonku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy