Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinený advokát Ribár: Keď ma vezmú opäť do väzby nesiahnem si na život ani si neublížim
Zdielať na

Obvinený advokát Ribár: Keď ma vezmú opäť do väzby nesiahnem si na život ani si neublížim

BRATISLAVA / Najvyšší súd rozhoduje o sťažnosti prokurátora vo veci väzobného stíhania obvinených dvoch bratislavských advokátov Martina Ribára a Alexandra Fila.

Dvojicu prokurátor chce väzobne stíhať pre obvinenie vyšetrovateľky NAKA zo zločinu založenia zločineckej skupiny, pre zločin krivej výpovede a krivej prísahy formou návodu, v prípade Ribára aj pre vydieranie.

Prípad súvisí s ťažkým ublížením na zdraví poškodenému z prípadu spred 15 rokov. Poškodeného mali v jednom z bratislavských podnikov zbiť neskôr členovia zločineckej skupiny Takáčovci. Vtedy útočníci boli len členovia SBSky. Boli to ochrankári a biletári, ktorí mali svoje organizované riadenie. Advokáti mali údajne manipulovať výpoveď poškodeného tak, aby pri vyšetrovaní útoku páchateľov nepoznal. Filo sa po zadržaní vyšetrovateľmi NAKA pred Špecializovaným trestným súdom ku skutkom z obvinenia priznal s tým, že advokátsky zástup podozrivých a poškodeného mal riadiť obvinený advokát Ribár.

 Vtedajší skutok vydierania poškodeného M.M. vyšetroval Úrad boja proti organizovanej kriminalite, dnes NAKA. Takzvaní členovia Takáčovcov poškodeného M.M. následne nútili zmeniť výpoveď v prospech podozrivých s tým, že ak nezmení postoj opäť mu ublížia. Za takéto konanie mu mali ponúknuť milión korún. Poškodený M.M. po bitke prišiel o jeden z orgánov, napriek tomu údajne s dohodou súhlasil. Filo sa tak stal advokátom poškodeného, keďže za zmenu prvotnej usvedčujúcej výpovede mu hrozil finančný trest pre krivú výpoveď. Ribár dnes pred výsluchom pred Najvyšším súdom odpovedal na otázku TV JOJ ako vníma obsah obvinenia: "ak by som to spáchal, mal by som prvý motiváciu byť kajúcnikom a nie sa nechať zavrieť do väzby na tak dlhú dobu." Na oboch advokátov v prípade vypovedá ako svedok bývalý šéf bratislavskej zločineckej skupiny Piťovcov, Juraj Ondrejčák. Toho v deň, keď zadržali oboch advokátov, vypočuli. Na výsluchu mal uviesť, že vyzýva advokáta Alexandra Fila, aby začal spolupracovať s vyšetrujúcimi orgánmi. 

O väzbe už rozhodoval sudca Ján Hrubala: "dôvody na väzbu s odstupom dlhého času nie sú." Hrubala na návrh prokurátora obvinených do väzby ako sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu nevzal. Podľa Hrubalu aj vzhľadom na ustalený okruh svedkov aj podozrivých a tiež na už vykonané vyšetrovacie úkony je len hypotetická možnosť, že by sa obvinení mohli úspešne dopustiť marenia vyšetrovania a objektívny základ na väzbu pre obvinených neexistuje.

Obvinení advokáti budú stíhaní na slobode

Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu SR (NS SR), keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu. Ten v sobotu 12. júna dvojicu do väzby nevzal.

"Senát 5T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (12.6. 2021) o nevzatí obvinených Martina R. a Alexandra F. do väzby. Senát rovnako ako sudca pre prípravné konanie dospel k záveru, že dôvody kolúznej a preventívnej väzby u oboch obvinených nie sú dané," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR, Alexandra Važanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy