Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Akcia Plevel: Advokát, ktorý obhajoval aj Jána Slotu, sa priznal ku korupcii
Zdielať na

Akcia Plevel: Advokát, ktorý obhajoval aj Jána Slotu, sa priznal ku korupcii

BANSKÁ BYSTRICA / Advokát, ktorý v minulosti obhajoval aj Jána Slotu, sa v stredu 26. mája na súde priznal ku korupcii. Pavol Kuric s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici už vyniesol rozsudok. Advokát bol jedným zo zadržaných počas akcie Plevel.

Policajná akcia Plevel odkryla korupčný systém na žilinských súdoch, do ktorého boli zapletení sudcovia aj advokáti. Za peniaze sa dalo vybaviť zníženie trestu či prepustenie z väzby. Do tejto schémy mal patriť aj advokát Pavol Kuric. Priznal, že od dvoch mužov odsúdených za lúpež zobral 20-tisíc eur. Sľúbil, že sa za to pokúsi u sudcu Polku na žilinskom krajskom súde vybaviť podmienečný trest. "Samosudca ŠTS v Banskej Bystrici schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a P.K. Súd uznal obvineného za vinného z prečinu nepriamej korupcie a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 18 mesiacov s podmienečným odkladom na 2 roky," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "Spolupracoval a splnil všetky podmienky na to, aby súd pristúpil k takému ukončeniu trestnej veci," vyjadril sa obhajca Tomáš Rosina.

Pôvodne sa s prokurátorom dohodol na trojročnom podmienečnom treste, s čím ale v stredu sudca nesúhlasil. A to z dôvodu zmeny kvalifikácie z prijímania úplatku na nepriamu korupciu, kde je iná trestná sadzba. "Súhlasili sme s právnou kvalifikáciou, ktorá bola v prospech klienta. Nemáme voči postupu súdu výhrady," doplnil Rosina. Odsúdený advokát bude musieť zaplatiť 35-tisícový peňažný trest. Ak by tak neurobil, hrozilo by mu ročné väzenie. "Rozsudok je právoplatný. Nie je možné sa proti nemu odvolať," dodala Kudjáková. V súvislosti s korupciou na žilinských súdoch už bol odsúdený aj sudca Pavol Polka, ktorý priznal viac ako stotisícové úplatky. V marci tohto roku ho odsúdili na trojročný podmienečný trest a 150-tisícový peňažný trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy