Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NÚSCH má nový MR prístroj. Z plánu obnovy pôjdu peniaze aj na zdravotnícke vybavenie nemocníc
Zdielať na

NÚSCH má nový MR prístroj. Z plánu obnovy pôjdu peniaze aj na zdravotnícke vybavenie nemocníc

BRATISLAVA / Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb navštívili prezidentka Zuzana Čaputová, aj minister zdravotníctva Lengvarský. Ich dôvody boli rôzne. Prezidentka navštívila novovybudované detské kardiocentrum, ktoré funguje v plnej prevádzke vyše dvoch mesiacov a minister zdravotníctva si medzi prvými pozrel nové pracovisko magnetickej rezonancie. Nový MR prístroj je zameraný predovšetkým na vyšetrenie srdca a cievneho systému nielen dospelých, ale aj detských pacientov.

V stredu, 19. mája ráno detské kardiocentrum navštívila prezidentka. Otázky mala na zdravotnícky personál aj malých pacientov.

"Dozvedela som sa, že ročne až u 400 detí sú diagnostikované vrodené choroby srdca a tiež, že veľmi dôležitá je diagnostika už v prenatálnom veku. Povedali mi, že zachytia len 30% matiek v tehotenstve a cieľom je až 80%, " konštatovala prezidentka Zuzana Čaputová. Takto sa prihovorila k mamičkám: "takže týmto vyzývam mamičky, aby sa dožadovali u gynekológov takéhoto vyšetrenia, pretože tým môžu bábätku zachrániť život alebo mu ho výrazne skvalitniť," vyjadril sa prezidentka. 

V špičkovo vybudovaných operačných sálach sa operuje denne. "Snažíme sa operovať denne 1 až dve deti, teraz dovybavujeme technicky ešte ďalšiu operačnú sálu, ale do mesiaca vieme zoperovať aj 20 až 30 detí," uviedol primár Matej Nosáľ. Netaja sa tým, že im chýbajú zdravotné sestry. "Potrebujeme doplniť ešte aj stredný zdravotnícky personál, tak zabiehame sa," povedal primár Nosáľ. Popoludní sa slávnostne prestrihávala páska na novom MR prístroji, chýbal roky. MR je hardverovo a softvérovo zameraný predovšetkým na srdce a cievny systém. V minulosti v prípade potreby vyšetrenia pacientov posielali do vzdialených nemocníc, tomu je ale koniec. "Pri detských pacientoch, no to bolo ťažké, posielali sme ich až do Trnavy," konštatoval riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, Mongi Msolly. "Vie snímať oveľa rýchlejšie v čase presnejšie detaily. Parametrami ide o veľmi vysoko výkonný MR prístroj," opísala nový prístroj lekárka Jana Poláková Mištinová. Obnovu zdravotníckej techniky by uvítali aj iné nemocnice. "Z plánu obnovy sa určite počíta s nákupom takýchto prístrojov. Už budúci týždeň začneme rokovať kto kde aký prístroj potrebuje," informovala štátna tajomníčka Jana Ježíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy