Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Zvolenský sudca pojednával bez respirátora. Zasahujúcich policajtov si provokačne natáčal
Zdielať na

FOTO: Zvolenský sudca pojednával bez respirátora. Zasahujúcich policajtov si provokačne natáčal

ZVOLEN / Spor na Okresnom súde vo Zvolene. Privolaním policajnej hliadky končia všetky pojednávania sudcu Dalibora Miľana. Odmieta totiž nosiť respirátor. Podľa predsedníčky súdu ide o porušenie pandemických opatrení. Rieši ho preto disciplinárny senát.

Takáto situácia sa na Okresnom súde vo Zvolene opakuje už so železnou pravidelnosťou. Predsedníčka súdu si nevie dať rady so sudcom Daliborom Miľanom, ktorý odmieta nosiť respirátor. "Nikdy sa nepodrobil ani testu a nikdy nepoužil ani respirátor," vyjadrila sa Mariana Philadelphyová, predsedníčka Okresný súd Zvolen. Každé pojednávanie, ktorému predsedá, končí privolaním policajnej hliadky. Aj to štvrtkové museli predčasne zrušiť. "V interiéri verejných budov je naďalej povinné mať prekryté horné dýchacie cesty. Výnimka je tam napríklad v prípade, ak sa osoby nachádzajú na pracovisku samy," uviedla hovorkyňa ÚVZSR Daša Račková.

Sudcu Miľana rieši disciplinárny senát, predsedníčka zvolenského súdu podala návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. "Bolo to zamietnuté, podala som odvolanie," povedala Philadelphyová. Disciplinárne stíhaný sudca tak aj naďalej vykonáva funkciu sudcu. A zviazané ruky má, zdá, sa aj polícia. "Danú vec nie je polícia oprávnená objasniť, priestupcom je sudca. Bude to postúpené ďalej orgánom kompetentným podľa zákona o sudcoch a prísediacich," ozrejmil hovorca KR PZ BB Mário Bóna. "Myslím si, že ako verejne činná osoba, pán sudca by mal ísť príkladom v týchto veciach," skonštatoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

„Sudca má povinnosť tak ako každý v interiéroch v zmysle platných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nosiť respirátor. Vo všeobecnosti preto nestačí, ak by aj sudca rozhodoval v súlade so zákonom, ale súčasne sa správal spôsobom, ktorý považujeme za neslušný, ba až hrubo neslušný, či konal by protiprávne a v tomto prípade nie je poburujúce len to, že daný sudca nedodržiava protipandemické opatrenia vo všeobecnosti, ale že ich nedodržiava práve v súvislosti s výkonom sudcovského povolania, kde sa už vôbec nedá oddeliť takéto správanie od výkonu funkcie sudcu. Takýmto spôsobom sudca priamo na súde v pojednávacej miestnosti nabáda k tomu, aby ľudia nedodržiavali právo. Takže všetky tieto okolnosti, ktoré súvisia s nedodržiavaním protipandemických opatrení, sú významné pre dôsledné odsúdenie takéhoto správania sa sudcu. Som presvedčená, že by mali viesť s ohľadom na hrubosť takéhoto správania, niekoľkonásobné opakovanie sa aj po upozornení prinajmenšom od predsedníčky príslušného súdu, aktuálne k pozastaveniu výkonu sudcu a samozrejme aj k vyvodeniu príslušnej disciplinárnej zodpovednosti v disciplinárnom konaní. V tejto súvislosti chcem podporiť všetky kroky predsedníčky príslušného súdu, ktoré vedú k odsúdeniu takéhoto správania a k efektívnym krokom, ktoré dôsledne zamedzia v pokračovaní takéhoto správania, a teda aj k vyvodeniu príslušnej disciplinárnej zodpovednosti. Samozrejme, že sledujem aj konanie pani predsedníčky príslušného súdu a vnímam, že pani predsedníčka veľmi dôsledne a bez odkladu všetky svoje oprávnenie v tejto súvislosti využíva tak, ako by sme od štatutára súdu mohli a mali vždy očakávať," uviedla stanovisko k téme ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Odpor autorít v justícii voči platným nariadeniam pritom nie je žiadnou novinkou. Nedávno sme vám ukázali prípad okresnej sudkyne z Bratislavy, ktorá poslala riaditeľovi školy, ktorú navštevujú jej deti list. V ňom žiadala, aby ich vpustil do školy aj bez ochrany. "Je veľmi smutné, ako predstavitelia osobitne právnických profesií spochybňujú opatrenia, ktoré sú kľúčové na ochranu zdravia," dodala Kolíková.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy