Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Obyvatelia Tatranskej Lomnice čelia nebezpečným útokom zvieraťa
Zdielať na

FOTO: Obyvatelia Tatranskej Lomnice čelia nebezpečným útokom zvieraťa

VYSOKÉ TATRY / Obyvatelia Tatranskej Lomnice musia byť veľmi opatrní najmä počas venčenia svojich psov. A to nielen pre zvýšený výskyt medveďov. Na ich miláčikov a následne aj na nich začali útočiť jelenice. A počet útokov narastá.

​Stretnúť lane v obytnej zóne vo Vysokých Tatrách veľký problém nie je. "Išli sme po chodníku a skočila na nás jelenica. Pustila sa do psíka, dokopala ho, potom sa otočila na mňa, začala na mňa útočiť, postavila sa na zadné, začala do mňa kopať," povedala Slavomíra, obyvateľka Tatranskej Lomnice. "Nebolo to o tom, že by prenasledovala mňa, ale vyslovene išla po tom psovi. Takže psa som musel potom brániť vlastným telom," vyjadril sa Marek, obyvateľ Tatranskej Lomnice. Takéto útoky jeleňa i laní na miláčikov už majú za sebou viacerí majitelia psov, podľa odborníka to ale nie je náhoda. "Pretože cíti, že je to nepriateľ. Možno aj kvôli tomu, že vlci strhávajú bežne jeleniu zver. Tak majú to zakódované," skonštatoval Jozef Hybler, zoológ ŠL TANAP-u.

Lane si v tomto období chránia mladé ukryté medzi stromami na sídlisku. Domáci sú na ne zvyknutí. Lenže útokov aj mimo tohto obdobia pribúda. "Z roka na rok sa stávajú menej plachými a viac agresívnymi," povedala Slavomíra. A tak je tu otázka prečo? Podľa odborníka môže za to prikrmovanie, ktoré je ale zakázané. Napríklad s bio odpadom pri strome alebo priamo z ruky. Lane strácajú plachosť. "Pokiaľ sa človek vyskytne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, tak môže dostať kopanec a môže sa stať aj niečo vážnejšie," upozorňuje Hybler. "Vysoké Tatry nie sú kontaktná ZOO. Akýmkoľvek spôsobom jednoznačne nekŕmiť a z veľkej diaľky obdivovať," vyjadril sa Jozef Štefaňák, zástupca náčelníka MsP Vysoké Tatry. Ak ľudia s prikrmovaním neprestanú, budú musieť lesníci opäť niekoľko laní odchytiť a premiestniť do zvernice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy