Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bezohľadní vandali vyčíňali v Prievidzi: Zničená kultúrna pamiatka, zmizli vence z cintorínov
Zdielať na

Bezohľadní vandali vyčíňali v Prievidzi: Zničená kultúrna pamiatka, zmizli vence z cintorínov

PRIEVIDZA / Vandali a sprejeri zneuctili národnú kultúrnu pamiatku v Prievidzi. Popísali múr, ktorý chráni tamojší kostol. Obe stavby sú najstaršie na území mesta. Nájazdy vandalov sa zintenzívnili v posledných týždňoch. Problémom sú aj krádeže na cintoríne.

Historický múr, ktorý chráni národnú kultúrnu pamiatku je každým dňom popísaný viac a viac. "Takéto konanie môžeme nazvať kultúrnym barbarstvom," skonštatovala archeologička Dominika Andreánska. "Je frustrujúce, že aj kultúrne pamiatky sa stávajú terčom vandalov," povedal hovorca Prievidze Michal Ďureje. Vandali svoju činnosť zintenzívnili v posledných týždňoch. Na múre pribudne takmer každý deň, či noc nejaký, často aj hanlivý nápis, či obrázok.

"Mariánsky vršok v Prievidzi je jedno z najstarších miest, kde máme informácie o osídlení z doby kamennej," vyjadrila sa Andreánska. Toto miesto má mimoriadnu historickú hodnotu. Vandali ho však každým dňom viac devastujú. "Je to najstaršia stavba v meste, žiaľ, stala sa terčom vandalizmu. Tu si musia ľudia uvedomiť, že rekonštrukcia takejto pamiatky nie je zo dňa na deň," zhodnotil Ďureje. Múr stojí na hranici viac ako 800 rokov starého cintorína. Tu v poslednom čase úradujú najmä zlodeji. "Stretávame sa aj s tým, že na cintoríne ľudia jednoducho kradnú," vyjadril sa Ďureje. "Mestská polícia túto lokalitu vo zvýšenej miere monitoruje," doplnil Vít Zajac, mestská polícia Prievidza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy