Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zmeny v dôchodkovom systéme sa už čoskoro stanú realitou. Ekonómovia hovoria o rozbuškách, odborári o antisociálnosti
Zdielať na

Zmeny v dôchodkovom systéme sa už čoskoro stanú realitou. Ekonómovia hovoria o rozbuškách, odborári o antisociálnosti

BRATISLAVA / Zmeny v dôchodkovom systéme sa už čoskoro stanú realitou. Ústavný zákon, ktorý by im mal dať zelenú, však stále obsahuje viacero otáznikov. Kým ekonómovia varujú pred ďalšími rozbuškami vo verejných financiách, odborári označujú chystanú novelu za antisociálnu.

Podľa KOZ je novela zákona plná chýb a nezmyslov. Zároveň, podľa odborárov, nie je správne, aby na zlé manažérske rozhodnutia vlády doplácali práve dôchodcovia. Za také oznažujú napríklad zrušenie dôchodkového stropu, na ktorý sú rôzne názory.

"Čo je kľúčová podmienka pre zlepšenie udržateľnosti dôchodkového systému," skonštatoval analytik Iness Radovan Ďurana.

"U nás v drvivej väčšine ľudia, ktorí odídu do dôchodku sú na tabletkách, infúziách, v nemocniciach, hospicoch...a to nie, že si užívajú dôchodok, prežívajú dôchodok," povedal prezident KOZ Marián Magdoško.

Za nešťastný považujú odborári výpočet valorizácie prostredníctvom takzvanej dôchodcovskej inflácie bez ohľadu na rast miezd. Pritom, práve inflácia môže seniorom ukrojiť značnú časť ich penzie.

"Uvidíme, čo ešte prinesie druhá polovica roka, ale zatiaľ očakávame infláciu okolo 2 %," zhodnotila analytička Wood and Company Eva Sádovská.

"Ten rast, ak bude prudší, im nebudú stačiť tie dôchodky," myslí si Magdoško.

"Ekonomicky najohrozenejšími seniormi sú tí seniori, ktorí žijú doma sami," dodala analytička Sádovská.


Najväčšou nášľapnou mínou pripravovaného ústavného zákona je rodičovský bonus, ktorého finančné dopady možno nateraz iba odhadovať. Znamenalo by to, že na penzie rodičov by mohli prispievať ich pracujúce deti prostredníctvom časti odvodov. "Môže sa stať, že rodičovský bonus bude taký drahý, že sa to premietne do toho, že ostatné dôchodky nebudú môcť byť valorizované," priblížil analytik Ďurana.

Podľa navrhovanej novely by sa tak malo stať v prípade, že diera v prvom pilieri prekročí 1 % HDP. "To by bol veľmi zlý a ťažký dopad na dôchodcov a toto mi odmietame," vyhlásil prezident KOZ.

Ktoré z pripomienok a návrhov sa napokon podarí oponentom presadiť, sa ukáže už v najbližších dňoch. "Priestor na tripartite v pondelok bude, aby sme si všetky takéto pripomienky vydiskutovali," uzavrel minister práce Milan Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy