Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA vypočúvala ďalších svedkov v prípade trestne stíhaného exriaditeľa SIS Pčolinského
Zdielať na

NAKA vypočúvala ďalších svedkov v prípade trestne stíhaného exriaditeľa SIS Pčolinského

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ pred vyšetrovateľom vypovedal ďalší policajt, ktorý preveroval stavebnú spoločnosť, v ktorej Pčolinský pracoval. Spoločnosť pre potreby Národnej kriminálnej agentúry odovzdala vyžiadané dokumenty.

Na výsluchu je prítomná obhajkyňa obvineného Vladimíra Pčolinského - Eva Mišíková s ďalším obhajcom. Tá pred výsluchom pre TV JOJ uviedla: "V prvom rade chcel povedať, že sme podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia pre to prvé obvinenie. Ale samozrejme, že sme namietali aj procesné chyby. Klient žiadny zo skutkov nespáchal. Vyplýva to aj z dôkaznej situácie, aj z jeho logického vysvetlenia nevyplýva zavinenie, či spáchanie skutku."

Pčolinského obhajoba spochybňuje zdravotný stav kľúčového svedka. Aktuálne stále prebiehajú výsluchy svedkov. Pčolinského NAKa zadržala v marci pre podozrenie z brania úplatkov od veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára. Druhé obvinenie im NAKA vzniesla pre podplácanie, ktoré údajne smeroval na policajného funkcionára Mariána Kučerku. Ten je stíhaný v rozsiahlom vyšetrovaní korupcie funkcionárov polície a príslušníkov SIS mediálne známom ako "Judáš".
Pôvodne spoločné stíhanie ôsmich obvinených je aktuálne rozčlenené na samostatné konania, keďže sa viacerí obvinení rozhodli spolupracovať s orgánmi vyšetrovania a priznávajú páchanie trestnej činnosti. Aj z Kučerku sa stal spolupracujúci obvinený, konkrétne proti Pčolinskému vypovedá už v pozícii hlavného svedka.
Podľa Evy Mišíkovej ma Kučerka dohodu s prokurátorom. Pčolinského obhajoba stíhaného policajta a svedka Kučerku v prípade stíhania exriaditeľa SIS spochybňuje. Advokátka Mišíková tvrdí, že svedok má údajne zdravotné problémy, čo považuje za dôvod na spochybnenie jeho dôveryhodnosti.  "V tom druhom obvinení nášho klienta je situácia rovnaká ako v prvom. Tam je výpoveď obvineného proti výpovedi svedka. Ten svedok sa nám nezdal v dobrom zdravotnom stave a myslíme si, že aktuálne už má uzatvorenú dohodu s prokurátorom. Nevieme, v akom je štádiu, ale tá dohoda tam uzatvorená je,” doplnila Mišíková.
Podľa dozorového prokurátora ale svedok proti Pčolinskému dohodu o vine a treste s prokurátorom uzatvorenú nemá a jeho trestné konania stále nie sú uzavreté. "Obvinený M.K. je naďalej stíhaný v dvoch trestných veciach, v ktorých vyšetrovanie ukončené nie je. Úvahy o prípadnej dohode sú preto predčasné," uviedol Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy