Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Takto prebiehala záchranná akcia muža, ktorý cestoval do práce pri Ostrej Lúke
Zdielať na

VIDEO: Takto prebiehala záchranná akcia muža, ktorý cestoval do práce pri Ostrej Lúke

OSTRÁ LÚKA / Hodinu sedel v zaplavenom aute. V studenej vode, ktorá mu siahala vyše pása. Muža, ktorý ráno cestoval do práce pri Ostrej Lúke, unášal silný prúd Hrona. Rieka sa vyliala na cestu a strhla auto, v ktorom sedel. Hasiči rozbehli dramatickú záchrannú akciu.

Silný prúd unášal auto aj s vodičom desiatky metrov. Vidieť bolo iba vrchnú časť auta, voda bola aj vnútri, vodič v nej po celý čas sedel a siahala mu vyše pása. Do dramatickej situácie sa dostal cestou do práce.

Cestu medzi Ostrou Lúkou a Budčou zaplavila voda z Hrona. Vodič sa aj napriek tomu rozhodol prejsť.

Bola to obrovská chyba, pretože silný prúd auto okamžite strhol. Muž mal pri sebe mobil a rýchlo si volal pomoc. Hasičom ešte stihol rýchlo opísať, čo sa stalo a kde ho majú hľadať. Telefón sa však namočil a vypol. Hasiči ho tak museli čo najrýchlejšie nájsť.

"Prúd strhol vozidlo zhruba 30 metrov mimo zaplavenej cesty. K vodičovi sa nedalo dostať, nakoľko prúd bol veľmi silný," povedal hasič Miroslav Paučo.


Nad zaplaveným územím lietal aj záchranársky vrtuľník. K autu sa chceli zlaniť, no vyhodnotili to ako príliš riskantné. Na vodu preto poslali plávajúci transportér z Humenného. Ten bol našťastie na strednom Slovensku, kde pomáhal pri záplavách v Rudne nad Hronom.

"Boli sme privolaní z dôvodu, že je tu vysoká voda, aby sme sa mohli dostať lepšie do priestoru. Máme na to techniku," povedal Jozef Bajus zo Záchrannej brigády v Humennom.

Transportér sa napriek silnému prúdu dokázal priblížiť k zaplavenému autu. Hasiči istení lanami preliezli na strechu auta a dostali sa k uväznenému vodičovi.

"Muž bol po vyprostený ošetrený a boli skontrolované jeho vitálne funkcie. Bol podchladený a odovzdaný do opatery RZP," uviedol hasič Paučo.

Muža dostali von doslova v poslednej chvíli. Voda stále nebezpečne stúpala a mohla zaplaviť celé auto. V transportéri ho prezreli hasiči. Zachránený muž bol mimoriadne vyčerpaný a premrznutý. Pred tým, ako ho z miesta odviezla sanitka, stihol svojim záchrancom poďakovať.

"Ďakujem. Prepáčte, že som vám narobil problémy," vyhlásil.

Zábery zo záchrany poskytli aj leteckí záchranári z ATE Poprad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy