Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Darwinov oblúk po erózii: Zostali z neho len dva kamenné stĺpy
Zdielať na

Darwinov oblúk po erózii: Zostali z neho len dva kamenné stĺpy

Zdroj: Twitter: Ministerstvo životného prostredia Ekvádor/ Héctor Barrera

GALAPÁGY / Slávny skalnatý útvar, pomenovaný po prírodovedcovi Charlesovi Darwinovi, sa zrútil do Tichého oceánu. Oblúk, nachádzajúci sa zhruba kilometer od Darwinovho ostrova, meral 18 metrov a bol obľúbeným cieľom potápačov. 

Darwinov oblúk sa v dôsledku  prirodzenej erózie zrútil do mora. Od roku 1978 bol pre svoju unikátnu faunu a flóru na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Zostali po ňom len dva stĺpy. Portál BBC píše, že zrútenie oblúku do Tichého oceánu videla skupina turistov, ktorí sa v oblasti potápali. 

"Zrútenie Darwinovho oblúka bolo zapríčinené prirodzenou eróziou," uviedlo Ministerstvo životného prostredia v Ekvádore. 

Ikonický oblúk, jediný svojho druhu, bol často prirovnávaný k Víťaznému oblúku v Paríži, najmä kvôli svojmu tvaru. Na fotografiách, ktoré zverejnilo ekvádorské ministerstvo životného prostredia je viditeľné, že došlo k prepadu plošiny, ktorá spájala dva kamenné stĺpy. 

Oblúk patril pod Galapágy, ktoré tvorí 234 ostrovov, zátok a súostroví. V 19. storočí tieto ostrovy inšpirovali britského prírodovedca Charlesa Darwina pri spracovávaní evolučnej teórie prirodzeného výberu druhov. Zo všetkých ostrovov sú obývané len štyri, na ktorých žije zhruba 30 000 obyvateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy