Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský odmieta všetky obvinenia, požiadal o prepustenie z väzby
Zdielať na

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský odmieta všetky obvinenia, požiadal o prepustenie z väzby

PEZINOK / Bývalý šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský sa chce dostať z väzby na slobodu. Vo štvrtok o tom rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Ex-riaditeľa SIS prokurátor viní z korupcie a najnovšie aj z podplácania. On to však odmieta a prostredníctvom advokátov tvrdí, že jeho uväznenie nie je opodstatnené.

O žiadosti bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského o prepustenie z väzby rozhodne sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku písomne. Médiá o tom informovali jeho obhajcovia.

​Tí o prepustenie žiadajú preto, že sa počas trvania väzobného stíhania neudiali žiadne procesné úkony, tvrdia aj, že dôvody pre trvanie väzby pominuli. "Považujem za účelový postup dozorového prokurátora, ktorý mal u seba 21 dní žiadosť klienta a podľa nášho názoru ho vybavil až vtedy, keď sme podali na GP sťažnosť, aby sa zaoberali nečinnosťou dozorového prokurátora," vyjadril sa Pčolinského advokát Ondrej Urban.

Okrem žiadosti o prepustenie sudca posudzuje aj žiadosť prokurátora o rozšírenie dôvodov väzby. Tie súvisia s obvinením týkajúcim sa údajného podplácania policajta.

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský čelí obvineniu, že za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára.

​Druhé obvinenie je podľa medializovaných informácií založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi Kučerkovi za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

To však Pčolinský poprel a podľa jeho právnika je to nezmysel. "Klient naopak vykonal nejaké úkony ešte zo svojej pozície, ktoré dokazujú, že on konal v súlade so zákonom a kajúcnik účelovo klame a mal by byť stíhaný za účelovú výpoveď," tvrdí Pčolinského advokát. 

Vladimír Pčolinský aj naďalej zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Výsledok štvrtkového rozhodovania by sme sa mali dozvedieť začiatkom budúceho týždňa. Tak či onak, konečné rozhodnutie v tejto veci nakoniec aj tak zrejme posúdi až Najvyšší súd.

Novým šéfom SIS má byť podľa informácií TV JOJ Michal Aláč: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy