Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ďalšie obvinenie pre exšéfa tajných, na Pčolinského podľa informácií TV JOJ vypovedá kajúcnik Kučerka
Zdielať na

Ďalšie obvinenie pre exšéfa tajných, na Pčolinského podľa informácií TV JOJ vypovedá kajúcnik Kučerka

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra pre TV JOJ potvrdila ďalšie obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Konkrétne okolnosti nateraz prokuratúra nešpecifikuje.

Ako prvý o novom obvinení pre Pčolisnkého informoval portál Zoznam.sk. Policajti v stredu Pčolinského ohľadom danej trestnej veci vypočúvajú. „Môžeme potvrdiť, že osobe V. P. bolo vznesené ďalšie obvinenie pre korupčný trestný čin. Vzhľadom na štádium konania však ďalšie informácie v súčasnoti nie je možné poskytnúť,“ povedal pre TV JOJ Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry SR. 

Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra 11. marca. Špecializovaný trestný súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Proti Vladimírovi Pčolinskému vypovedá Boris Beňa, ktorý bol po jeho boku prvým námestníkom SIS, ale aj bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovítovi Makó. Teraz už bývalý šéf SIS je obvinený z korupcie, konkrétne z prijatia úplatku od Zoroslava Kollára.

Na obvineného Pčolinského vypovedá kajúcnik z Judáša Marian Kučerka 

Podľa informácií TV JOJ stojí za druhým obvinením bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského z korupčného skutku podplácania jeden z aktuálnych kajúcnikov spolupracujúcich v prípade Judáš, Marian Kučerka. Podľa televízie Kučerka spolupracuje s vyšetrovateľmi a vypovedá o Pčolinskom v súvislosti, ktorá sa týka známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

K uplácaniu malo dôjsť v čase, kedy už Pčolinský šéfoval SIS a jeho obhajcovia nechcú konkretizovať, čo konkrétne na ich klienta svedok polícii vypovedá. Nevyjadrujú sa ani k dôvodom, pre ktoré mal byť obvinený Pčolinský korumpovaný. Jeho obhajca ale tvrdí, že obvinenie nesúvisí podľa vyšetrovateľov priamo s výkonom jeho fukcie šéfa SIS.

"Výšku údajného vyplateného úplatku špecifikovať nebudem, ale môžem uviesť, že k vtedajším platovým pomerom riaditeľa SIS je smiešna," uviedol Pčolinského advokát Ondrej Urban. Advokát ďalej pre TV JOJ uviedol, že proti obvineniu už podali sťažnosť a Pčolinský sa k obvineniu počas niekoľkohodinového popoludňajšieho výsluchu vyjadril a odpovedal aj na otázky vyšetrovateľov.

Podľa obhajcu navrhli vykonanie ďalších dôkazov aj tých, ktoré predpokladá, že sú v režime utajenia. Urban je presvedčený, že ním navrhované dokazovanie preukáže nevinu Pčolinského a aj to, že vyšetrovaný skutok sa nestal a ani nie je trestným skutkom. Po odchode z leopoldovskej väznice, kde je Vladimír Pčolinský vo výkone väzby jeho advokát uviedol aj to, že ako obhajcovia sú presvedčení o tom, že všetky obvinenia vznesené Pčolinskému sú nedôvodné a účelové. 

Svedok Kučera vlani ešte pôsobil ako šéf bratislavských operatívcov Národnej finančnej jednotky keď bol NAKA zadržaný a obvinený. Ide o manžela bratislavskej prokurátorky aktuálne stíhanej pre pranie špinavých peňazí. Manželov si po trestnom stíhaní verejne zastával politik Robert Fico, keď zverejnil informácie, kde sa prokurátorka sťažovala na kolegov, ktorí stíhajú jej manžela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy