Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko má najväčší dlh v histórii: Za uplynulý rok stúpol až o 10 miliárd eur
Zdielať na

Slovensko má najväčší dlh v histórii: Za uplynulý rok stúpol až o 10 miliárd eur

BRATISLAVA / Zadlžení sme až po uši. A keby len my. Aj naše deti a ich deti zrejme tiež. Slovensko má momentálne dlh, aký ešte nikdy predtým. Môže za to pandémia a s ňou výrazný pokles ekonomiky. No nielen to. Na vine je aj zlé hospodárenie v rokoch dobrých. Ku kritickej situácii sa vyjadrili všetci, okrem toho najdôležitejšieho človeka, ktorý mal k tomu, čo povedať. Ministra financií Igora Matoviča.

Verejný dlh Slovenska stúpol minulý rok zo 45 miliárd eur na 55 miliárd eur. No a tento rok má náš dlh stúpnuť o ďalších sedem miliárd a dostať sa tak na 62 miliárd eur. Také sú najnovšie prepočty Štatistického úradu SR. Nelichotivý údaj rozbúril okamžite opozičné vody. "Vláda Igora Matoviča minulý rok zadlžila každého jedného človeka ,vrátane detí a nemluvniat o 1800 eur," vyjadril sa šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Čo si o historicky najväčšom dlhu Slovenska myslí minister financií, to nevieme. Igor Matovič totiž nezvolal ekonomickú tlačovku k problémom Slovenska ani po štvrtom rokovaní kabinetu.

Pri novinároch sa však v stredu po rokovaní vlády zastavil premiér Eduard Heger, ktorý povedal, že v tento deň by sme sa mali dozvedieť o ďalšom kole uvoľňovaní protipandemických opatrení na Slovensku. 

Rokovalo sa aj o ďalších zákonoch z dielne ministra práce Milana Krajniaka. Ide predovšetkým o SZČO a rodičovské príplatky. Vláda prerokovala aj ďalší odklad poistného za mesiac apríl. Poistné za toto obdobie bude stačiť zaplatiť do 30. júna. Vyplýva to z materiálu z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Kabinet by mal tiež prijať zmeny v pravidlách vyplácania nároku na niektoré príspevky - a to pandemického a rodičovského príspevku, či dávky v hmotnej núdzi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy