Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Autoškoly sú opäť otvorené. Dodržiavať sa musia tieto prísne pravidlá
Zdielať na

Autoškoly sú opäť otvorené. Dodržiavať sa musia tieto prísne pravidlá

BRATISLAVA / Uvoľňovanie protipandemických opatrení prinieslo radosť aj v autoškolách. Naplnili sa učebne, aj vozidlá autoškôl. Tento týždeň sa začalo aj so skúšaním – a to rovnako pre absolventov autoškôl, ako aj držiteľov vodičského oprávnenia po ukončení zákazu činnosti.

Tisíce frekventantov autoškôl po celom Slovensku si konečne, po štyroch mesiacoch opäť môžu sadnúť za volant. "Dokopy majú mať 32 vyučovacích hodín v aute, ale jazdíme dvojhodinovky, niektorým zostali len 2-3 jazdy, tam to budeme musieť riešiť doplnkovými jazdami," vyjadrila sa Klaudia Vojačeková, majiteľka a inštruktorka autoškoly, Komárno.

Ema začala autoškolu v októbri. Za bežných podmienok by už dnes jazdila sama, s novým vodičským preukazom. "Od decembra do apríla som jazdila raz, lebo sme mali týždeň, keď sme mohli jazdiť. A teraz som z toho trošku nervózna, ale som veľmi šťastná, že tu môžem sedieť," skonštatovala Ema, frekventantka autoškoly v Komárne. "Začiatkom novembra som tu bola prvýkrát, aj posledný. Ešte som vlastne ani nezačala, ale v poriadku, ale je to dlhá doba za to," povedala Denisa, frekventantka autoškoly v Komárne.

V rámci uvoľňovania protipandemických opatrení sa dostávajú autoškoly do štandardného režimu, za dodržania aktuálnych hygienických nariadení. "Maximálne 6 osôb, rozstupy 2 metre a teraz sa snažíme nejak to zorganizovať, aby si to vedeli prezenčnou formou doplniť. Sme si to rozpísali, kto má začatý kurz, rozbehnutý, ukončený," ozrejmil Štefan Vojaček, majiteľ a inštruktor autoškoly v Komárne. "Dá sa zabudnúť za tie 4 mesiace jazdiť, samozrejme, sú to nováčikovia, je to pre nich ťažké," povedala Vojačeková. "V žiadnom prípade nepustíme ku skúškam takých, čo nebudú hlavne z tej teoretickej časti pripravení," upozorňuje Vojaček.

Na Slovensku momentálne evidujú viac ako 6-tisíc žiadostí o udelenie vodičského preukazu. "Začali sme s výkonom skúšok z odbornej spôsobilosti, ako aj s vykonávaním osobitnej skúšky a preskúšaním držiteľov po ukončení zákazu činnosti viesť motorové vozidlá," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Dodržiavať sa musia tieto pravidlá:

  • účastník kurzu sa musí preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní,
  • v autoškole môže byť aj osoba, ktorú zaočkovali mRNA vakcínou a od očkovania uplynulo 14 dní po druhej dávke, alebo ak bola očkovaná vektorovou vakcínou a uplynuli 4 týždne po prvej dávke, alebo ak táto osoba bola očkovaná mRNA alebo vektorovou vakcínou a uplynulo 14 dní po prvej dávke očkovania. V autoškole môže byť osoba, ktorá prekonala COVID-19 za posledných 180 dní a má potvrdenie o prekonaní. Podobne sa obmedzenia nevzťahujú na tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a majú potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 nie staršie ako 90 dní, či osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19,
  • respirátory sú povinné pre všetkých,
  • do 90 metrov štvorcových je povolený maximálny počet účastníkov kurzu alebo skúšky 6 osôb a pri ploche učebne nad 90 metrov štvorcových je stanovených 15 metrov štvorcových na jednu osobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy