Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Od tragickej udalosti v Černobyle ubehlo 35 rokov. Rozprávali sme sa s mužom, ktorý strážil najzamorenejšiu oblasť
Zdielať na

Od tragickej udalosti v Černobyle ubehlo 35 rokov. Rozprávali sme sa s mužom, ktorý strážil najzamorenejšiu oblasť

UKRAJINA / SLOVENSKO / V jednej obyčajnej uniforme a bez akejkoľvek ochrany ho poslali strážiť najzamorenejšiu oblasť sveta, Černobyľ. Ukrajinec Sergej Rezničenko rovnako ako desaťtiscíe ďalších likvidátorov netušili, aká silná radiácia ich tam zasiahne. Ubehlo už 35 rokov odkedy svetom otriasla najväčšia havária v histórii jadrovej energetiky. Ukrajinská vláda chce preto zapísať černobyľskú zónu do zoznamu UNESCO.


Ľudstvo nikdy predtým a ani potom podobnú tragédiu nezažilo. Výbuch nastal vo štvrtom reaktore po spustení záťažového testu. Desiatky pracovníkov atómovej elektrárne v Černobyli zahynuli bezprostredne po explózii. Ľudstvo nikdy predtým, ani potom takúto tragédiu nezažilo. "Nikto nič nehovoril. Kto by tam mohol niečo povedať,"  povedal jediný známy likvidátor z Černobyľa, ktorý žije na Slovensku.

​Pán Sergej mal vtedy 26 rokov. Netušil, že aj on sa už navždy do histórie zapíše ako jeden z likvidátorov následkov černobyľskej katastrofy. "Väčšina zomrela," skonštatoval.

 O tom, kam ho odviezli rodina netušila. "My sme sa len pýtali sa kam ste nám odviezli manželov? Už dva mesiace nevieme, kde sú," uviedla manželka Zlatica.

Sergeja vyslali strážiť vstup do 30 kilometrov zóny v okolí elektrárne. "Dôstojníci išli spať za 30 kilometrovú zónu, vojaci zostávali spať rovno v zóne," vyrozprávala manželka Sergeja.

Dávky žiarenia, ktoré dostával boli silné, no nik im to nepovedal.


Silná radiácia mu zničila zdravie a jediné čo za svoje hrdinstvo dostal je medaila. Ukrajinská vláda sa aktuálne snaží o zápis Černobyľskej zóny vrátane obrovského radaru na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

"Chcel by som raz tam ísť popozerať čo a a ko," skonštatoval Sergej.

Manželia si pozreli už nejedno video zo zakázanej zóny, hovoria, že správanie sa niektorých turistov nikdy nepochopia. "Na tom zarábať peniaze je hrôza, akokeby cirkus z toho robia," dodal Sergej.

Manželka vie, že ak by treba ísť pomáhať dnes, jej manžel by tam bol znova medzi prvými.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy