Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Finiš Plánu obnovy: Koalícia je spokojná, odborári hovoria o politických ambíciach a opozícia o amaterizme
Zdielať na

Finiš Plánu obnovy: Koalícia je spokojná, odborári hovoria o politických ambíciach a opozícia o amaterizme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko finišuje s prípravou dokumentu k Plánu obnovy. Ide o miliardy eur nad rámec rozpočtu Európskej únie, ktorý má sanovať pandemické škody. V pondelok o ňom rokoval parlamentný eurovýbor a tiež tripartita. Predtým, ako dokument pošleme do Bruselu, bude o ňom ešte v stredu rokovať vláda.

"Plán je dobrý, samozrejme, teraz prichádza čas tej najtvrdšej roboty. Bude ho treba uviesť do praxe," vyhlásila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

"Jednotlivé projekty, ktoré mali byť podporené, mali vytvárať dostatočný priestor z hľadiska hospodárskeho rastu a konkurenciaschopnosti na to, aby sme vedeli generovať návratnosť prostriedkov, ktoré v najbližších troch rokoch minieme," myslí si Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

"Keď je ekonomika ohrozená, hlavne niektoré jej časti, tak aby krajina ako taká prežila,"  podotkol na margo Plánu obnovy Miroslav Kiraľvarga z Republikovej únie zamestnávateľov.

"Niektoré reformy skôr kopírujú politické ambície alebo programové vyhlásenie minulej alebo súčasnej vlády. Myslíme si, že by tento plán obnovy mohol byť ambicióznejší," uviedla Monika Uhlerová z Konfederácie odborových zväzov.

Už v stredu má vláda odklepnúť Plán obnovy za šesť miliard eur a poslať ho do Bruselu na schválenie. Aj keď sa zdá, že ide o veľký balík peňazí, všetko, čo naša krajina potrebuje sa doňho nezmestí.

"Finančné požiadavky jednotlivých aktérov boli minimálne dvakrát tak finančne náročné, než sme mohli nakoniec do toho Plánu obnovy dať," povedal po rokovaní minister sociálnych vecí Milan Krajniak.

Priority Plánu obnovy

  • Zelená ekonomika - 2,17 mld
  • Vzdelávanie - 0,8 mld
  • Veda, výskum, unovácie - 0,7 mld
  • Zdravie - 1,45 mld
  • Efektívna verejná správa - 1,03 mld



Samotnú prípravu plánu malo na starosti ministerstvio financií, teda aj už súčasný premiér Eduard Heger.
"Dostali sme množstvo pripomienok, či už cez Slovlex alebo podateľňu, toto číslo bolo vyše ako 2 500 pripomienok, z toho sme tisícku zapracovali. Doplnili sme veci okolo cyklodopravy, životného prostredia a klímy," informovala generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy ministerstva financií Lívia Vašáková.


Práve množstvo pripomienok a údajnú neschopnosť vlády pri výrobe Plánu obnovy kritizovala opozícia.
"Čo urobíme s tým, keď nám plán obnovy vrátia naspäť? Dámy a páni, neschopnosť amaterizmus, vidíme, že aj zlodejstvá rôzneho typu na dennej báze," vyhlásil expremiér Robert Fico.



Premiér pritom bývalú vládu kritiziuje, že nevedela dostatočne čerpať eurofonody, čo im na jednej strane prihráva ďalšie miliardy, avšak spôsobuje zároveň časovú tieseň na ich pokiaľ možno, zmysluplné využitie.


"Na Slovensku peňazí z Európy bude viac než dosť. Ako som spomenul 9 miliárd nevyčerpaných, 6 miliárd z Plánu obnovy a ďalších 13 miliárd na nové programové obdobie. Veľkou výzvou bude vyčerpať tieto peniaze," uviedol Eduard Heger.

"V tomto smere máme pripravený komplexný návrh, ako posunúť Slovensko z montážnej dielne smerom k inovatívnej ekonomike," zhodnotila Veronika Remišová.

"Plán obnovy za ministerstvo hospodárstva, aj za SaS, majú na starosti moji štátni tajomníci,  dvaja veľmi schopní ľudia. Oni povedali, že môžem byť spokojný, čiže som spokojný,"  povedal Richard Sulík.

Balík žiadostí na peniaze je zdá sa určený, jeho definitívu však musí odklepnúť ešte Brusel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy