Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za elektrinu a plyn si zrejme na budúci rok budeme musieť priplatiť
Zdielať na

Za elektrinu a plyn si zrejme na budúci rok budeme musieť priplatiť

BRATISLAVA / Za elektrinu a plyn si zrejme na budúci rok budeme musieť priplatiť. Po vlaňajších rekordne nízkych trhových cenách týchto komodít sa totiž situácia obracia, čo sa zrejme prejaví aj na našich peňaženkách. Energie by podľa analytikov mohli na budúci rok stúpnuť o približne päť percent. Rezort hospodárstva je napriek tomu odhodlaný zdražovaniu zabrániť.

Ekonomika sa zotavuje, spotreba stúpa a ceny komodít na burzách postupne rastú. S ďalším oživovaním by sa mal tento trend ešte zvýrazniť, čo nie je dobrá správa pre spotrebiteľov. Napriek tomu, že ceny na budúci rok sa budú odvíjať od vývoja za prvých šesť mesiacov tohto roka, situácia na burze nie je jediný faktor, ktorý vplýva na koncové ceny.

“Čo sa týka cien zemného plynu, tam je niekoľko faktorov. Ako prvý by som zmienil počasie, lebo v prvej polovici apríla bolo v Európe chladno, čo znamenalo zvýšenú spotrebu zemného plynu, ktorý sa vyťažoval aj zo zásobníkov. Ďalším faktorom je aj cena emisných povoleniek, ktorá je momentálne rekordne vysoká," ozrejmil výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Napriek tomu, že ceny komodít sú v súčasnosti vyššie ako vlani, o cenovej politike sa napokon rozhodne až v najbližších mesiacoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy