Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia v zariadeniach sociálnych služieb sa zlepšuje, no ich klienti sa po dlhej odluke chcú vidieť s blízkymi
Zdielať na

Situácia v zariadeniach sociálnych služieb sa zlepšuje, no ich klienti sa po dlhej odluke chcú vidieť s blízkymi

SLOVENSKO / Zlepšujúcu sa situáciu cítiť aj v zariadeniach sociálnych služieb. Práve nimi sa druhá vlna pandémie prehnala neraz neľútostne. Opatrenia sa postupne uvoľňujú, vrátane možnosti kontaktov s rodinami. Najmä tam, kde sú klienti zaočkovaní. Hoci niektoré zariadenia na očkovanie čakali dlho.

V centre sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne čakali na vakcíny od 3. februára, no už sa ich konečne dočkali. Medzičasom, ako na vakcíny čakali, ochoreli takmer všetci na covid. "Situácia bola ťažká, myslím, že najhoršie je za nami," poznamenal Róbert Orság, riaditeľ centra sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne. 

Karanténa im skončila pred dvomi týždňami, v sobotu k nim prišla mobilná očkovacia jednotka z bojnickej nemocnice. "Očkujeme, záujem je 136 klientov zo 177 ubytovaných," priblížil Orság.  V izolácii boli niekoľko mesiacov. Najnovšie môžu prijímať aj návštevy.

Aj v zariadeniach sociálnych služieb cítiť zlepšenie a riadia sa podľa semaforu, ktorí umožňuje nie len návštevy, ale postupné uvoľňovanie. Situácia je už podstatne lepšia, a tak minister práce i asociácia poskytovateľov vyzvala k otváraniu brán. "12.4. bolo týchto zariadení ešte 214, k 22.4. už máme iba 28 zariadení," uviedol Milan Krajniak. "Zariadenia, ktoré majú dva týždne alebo ideálne mesiac po očkovaní druhou dávkou, aby tie brány už otvorili, pretože je veľmi dôležité, aby sme tú sociálnu izoláciu seniorov už zastavili," vyhlásila Anna Ghannamová z Asociáce poskytovateľov sociálnych služieb. 

Z tých zariadení, ktoré prejavili záujem o očkovanie, má už prvú dávku cez 86% a druhú cez 61% klientov. Odpoveďou na otázku, prečo sa na očkovanie neprihlásili ďalšie zariadenia, je vraj i pocovidová doba - čiže zariadenia čakajú na dobu 90 dní po tom, čo klienti prekonali covid, aby mohli byť zaočkovaní. "V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva organizujeme skupinové očkovanie pre 20 a viac ľudí," doplnil Krajniak. 
čo ale viaceré zariadenia nespĺňajú a asi by bolo dobré aby sa táí hranica aj znížila a aby sa tá VOS spájala aj cez región

Seniori DSS v Rokytove pri Humennom sú už zaočkovaní prvou dávkou vakcíny. Hovoria, že na starnutie tu čas nemajú. "Pretože my máme toľko aktivít, na ktorých sa podieľajú - hudobné, výtvarné, pracovné," vysvetlila Jana Belohorská z DSS Amos v Rokytove. 

Každá bolesť u nich zaručene zmizne vo chvíli, keď si zaspievajú a zatancujú. "Kto môže, tak si zatancuje a kto nemôže, tak sedí na vozíkoch. Ale my tancujeme aj na vozíkoch," pousmiala sa pani Helenka, klientka centra. "Pri tých aktivitách zabúdajú, že ich niečo bolí, že majú problémy atď," povedala riaditeľka centra Diana Čičváková. 

Uvoľniť opatrenia plánujú až po druhej dávke vakcíny. Dovtedy sa im snažia izoláciu spríjemniť - seniori majú bežne diskotéku či karneval. "Chýbajú tým našim klientom ich blízki ale my sa snažíme im vytvoriť takú veľkú rodinu a spolu oslavujeme všetko," dodala Čičváková. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy